In figuur 2 is te zien dat de lichtstraal vanuit de koude lucht teruggekaatst wordt op het grensvlak van koude en warme lucht.
, ook wel totale interne reflectie genoemd, kan alleen optreden bij een overgang naar kleinere brekingsindex. Dit betekent dat de brekingsindex van hete lucht
is dan die van koude lucht.
In de afbeelding hieronder zijn via de
spiegelbeelden van de punten A en B de lichtstralen geconstrueerd die van A (groen) en vanaf B (blauw) naar punt P lopen. Te zien is dat hoe meer naar links de reflectie plaatsvindt hoe groter de hoek met de normaal. Voor de lichtstraal vanaf punt L (zwart) is deze hoek groter dan de grenshoek omdat er totale reflectie plaatsvindt. Voor de lichtstraal vanaf B is deze hoek kleiner en dit zal dus de lichtstraal zijn die precies op de grenshoek de overgang raakt.
Eerder gestelde vragen | Breking
Op zaterdag 25 nov 2023 om 13:57 is de volgende vraag gesteld
bij vraag c kom ik uit op 99,4305 als ik hetzelfde intoets op mijn rekenmachine ipv 89,4875. weet u waaraan dat ligt?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 25 nov 2023 om 14:44
Zou kunnen dat je rekenmachine niet op graden (DEG) staat ingesteld. Als je een Casio Fx82 gebruikt dan zie je dat bovenin het scherm: een heel kleine “D” zou er moeten staan.
(Kun je met het knopje “mode” instellen)
Op zaterdag 25 nov 2023 om 15:53 is de volgende reactie gegeven
Mijn rekenmachine staat inderdaad ingesteld op G ipv D. hoe zou ik dit kunnen veranderen? (ik kan het knopje mode niet vinden)
Erik van Munster reageerde op zaterdag 25 nov 2023 om 16:15
“mode” zit op de casio fx82 rechtsboven naast het knopje om hem aan te zetten. Als je twee keer drukt kun je kiezen voor DEG