Inloggen

Glas van Glasco

CCVX Voorbeeldtentamen 2 | Opgave 4
Opgaven en antwoorden komen van de CCVX-website. Kom je er zelf niet zelf uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen. Ook kun je hieronder eerder gestelde vragen over deze opgave vinden.

Vraag over "Glas van Glasco"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Glas van Glasco

Op maandag 22 apr 2019 om 22:46 is de volgende vraag gesteld
Vraag 4c. Ik begrijp het eerste stuk dat invalhoek 50 graden is en berekening dat de hoek van breking 30 graden is.
Maar vervolgens als de lichtstraal het glas verlaat snap ik niet hoe je weet hoe die dan verder moet lopen. Ik had gemeten dat de hoek
van inval dan 30 graden is. Moet je de hoek van breking dan ook berekenen? Ik vond voor de brekingshoek dan 49 graden (dus min of meer gelijk aan de eerste invalshoek).
Mag je er altijd van uitgaan dat ze dan evenwijdig lopen, de lichtstralen zowel in het glas lopen evenwijdig aan elkaar als de lichtstralen buiten het glas. In welke gevallen is dit?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 23 apr 2019 om 00:56
Ja, dat klopt. De hoek waarmee de lichtstraal het glas weer verlaat is inderdaad weer de hoek waarmee hij eerder op het glas viel. Zou weer 50 graden moeten zijn (kan aan afronding liggen dat je nét niet hierop uitkomt).

En ja: Je mag er altijd vanuit gaan dat de invallende straal evenwijdig loopt met de straal die weer uit het glas komt... MITS (en dat is hier wel belangrijk!) het glas recht is en de voorkant en achterkant van het glas dus ook parallel aan elkaar lopen.