Contact

Heb je een vraag? Stuur me een berichtje. Kijk vooraf eerst even bij de veelgestelde vragen hieronder.

Contactformulier



Veelgestelde vragen

Over gebruik van de site

Hoe maak ik een account aan?
Kan ik de site ook zonder abonnement gebruiken?
Hoe werkt de online modelleeromgeving?
Welke videolessen horen bij het Centraal Examen?
Hoe vind ik examenopgaven over een bepaald onderwerp?
Hoe sorteer ik examenopgaven op onderwerp?
Hoe kom ik aan de samenvatting?
Hoe kom ik aan mijn wachtwoord?
Hoe verander ik mijn wachtwoord?

Over abonnementen

Wat is het verschil tussen een 1-, 3- en 12-maandsabonnement?
Hoe werkt de betaling voor een abonnement?
Kan ik ook met creditcard betalen?
Hoe werkt de slagingsgarantie?
Hoe lang duurt het voordat ik kan inloggen?
Hoe kom ik aan mijn wachtwoord?
Kan ik een abonnement annuleren?
Wat zijn de algemene voorwaarden?
Hoe kan ik mijn abonnement verlengen?

Over de samenvatting

Hoe installeer ik de samenvatting op mijn telefoon?
Kan ik de samenvatting op iedere telefoon(iPhone/Android) zetten?
Staat álles wat ik voor het examen moet weten in de samenvatting?
Hoe gebruik ik de samenvatting op mijn telefoon?
Hoe switch ik van HAVO naar VWO in de app?
Hoe verwijder ik de samenvatting weer van mijn telefoon?
Hoe kom ik aan de gewone pdf-versie van de samenvatting?

Over modelleren

Hoe werkt de online modelleeromgeving?
Hoe kan ik het aantal iteraties wijzigen?
Kan ik modellen ook opslaan?
Moet een variabele altijd bij de startwaarden staan?
Het model doet het niet als ik op start klik.
Werkt het modelleren ook op een telefoon?
In wat voor programmeertaal werken de modellen?
Wordt het aantal voorbeeldmodellen uitgebreid?

Technische vragen

Kan ik videolessen ook op een smartphone afspelen?
Bestaat er ook een natuurkundeuitgelegd-app?
Ik ontvang geen mailtjes van natuurkundeuitgelegd.
Wat betekent het slotje wat in de browser staat?

Diversen

Ik doe CCVX-examen. Kan ik ook meedoen?
Welk schoolboek is het best voor zelfstudie?
Hoe kan ik me het beste op een toets voorbereiden?
Wat zijn 'N-termen' bij het centraalexamen?
Ik heb een taak voor natuurkunde, heeft een abonnement zin?
Kan ik als docent gebruik maken van natuurkundeuitgelegd?
Kan als HBO-student ook een abonnement nemen?
Ik ben 3e klasser. Kan ik ook een abonnement nemen?
Kan ik vanuit het buitenland op de site?
Ik volg onderwijs in Vlaanderen/België. Heeft een abonnement zin?
Hoe zit het met mijn privacy?
Wie heeft natuurkundeuitgelegd opgericht?
Hoe lang bestaat natuurkundeuitgelegd al?


Antwoorden

Hoe maak ik een account aan?

Het meeste materiaal op natuurkundeuitgelegd.nl is vrij toegankelijk. Je hoeft hiervoor niet in te loggen en hebt hiervoor dus geen account nodig. Alleen als je de videolessen wil bekijken of zelf vragen wil kunnen stellen heb je een (betaald) abonnement nodig. Als je een abonnement neemt wordt je account automatisch aangemaakt en je krijgt je inlogcode gemaild.
terug naar boven

Kan ik ook zonder abonnement gebruik maken van natuurkundeuitgelegd?

Jazeker. Veel materiaal op natuurkundeuitgelegd.nl kun je ook zonder abonnement gebruiken: De oefenopgaven, examenopgaven en de online modeleeromgeving zijn gewoon vrij toegankelijk zonder inloggen. Ook de samenvatting kun je zonder abonnement downloaden. Alleen voor het volgen van de videolessen en om zelf vragen te kunnen stellen heb je een abonnement nodig.
terug naar boven

Kan ik de videolessen ook op mijn smartphone of tablet afspelen?

Ja dat kan. Net zoals filmpjes van YouTube kun je ook de videolessen gewoon op je smartphone of tablet afspelen. Als je dit via WiFi doet is dit geen probleem maar als je via mobiel netwerk afspeelt moet je er rekening meehouden dat een videoles gemiddeld zo'n 25 MB aan data kost. Hangt van het soort abonnement af of je apart voor gebruikte internet MB's betaalt of dat ze in je bundel zitten.
terug naar boven

Bestaat er ook een natuurkundeuitgelegd-app?

Er bestaat een samenvattingsapp die je gratis op je telefoon kunt zetten. De rest van de website is helemaal aangepast aan het gebruik op smartphones. Dit betekent dat als je met de browser van je telefoon naar natuurkundeuitgelegd.nl gaat de website er uitziet als een app en dat het gebruik ervan eigenlijk net zo makkelijk is als een app.
terug naar boven

Ik ontvang geen mailtjes. Wat nu?

Meteen nadat je een abonnement hebt afgesloten krijg je automatisch een mailtje met je wachtwoord en een betalingsbevestiging. Heel soms komt het wel eens voor dat je mailprogramma de mailtjes van natuurkundeuitgelegd ten onrechte als spam ziet. Als dit gebeurt kun je de mailtjes terugvinden in je spambox. Je kunt in je mailprogramma aangeven dat deze mailtjes geen spam zijn en als het goed zullen hierna de mailtjes van natuurkundeuitgelegd voortaan gewoon in je inbox terechtkomen. Ontvang je helemaal geen mailtjes? Ook niet in je spambox? Neem even contact op.
terug naar boven

Wat betekent het slotje bovenin de browser?

Het slotje betekent dat de verbinding met natuurkundeuitgelegd.nl via een zogenaamde https-verbinding loopt. Als het goed is zie je in de locatiebalk van je browser ook 'https://www.natuurkundeuitgelegd.nl' staan. De letter 's' in https staat voor secure en betekent dat de verbinding niet door anderen afgeluisterd kan worden en dat alles wat je op natuurkundeuitgelegd.nl doet veilig is. Steeds meer websites schakelen tegenwoordig over van een 'gewone' http verbinding naar een veiliger https-verbinding. Je hoeft hier verder niks voor te installeren en alles gaat gewoon automatisch.
terug naar boven

Wat is nou precies vrij toegankelijk en waarvoor heb ik een abonnement nodig?

De oefenopgaven, examenopgaven, samenvatting en de rekenmodellen zijn vrij toegankelijk. Een abonnement heb je nodig als je toegang tot de videolessen wil en om zelf vragen te kunnen stellen.
terug naar boven

Wat is het verschil tussen een 1-, 3-, en 12-maandsabonnement?

Je hebt bij alle abonnementssoorten altijd toegang tot alles, dus inclusief toegang tot alle videolessen en de mogelijkheid om vragen te stellen. Het enige verschil is de tijdperiode dat je abonnement loopt en de prijs. Het kan handig zijn om een abonnement voor langere periode af te sluiten in plaats van een korte periode en daarna verlengen.
terug naar boven

Hoe kom ik aan mijn wachtwoord?

Een wachtwoord heb je alleen nodig als je de videolessen wil kijken of zelf vragen wil stellen. Een wachtwoord krijg je vanzelf als je abonnee bent. Meteen na het afsluiten van een abonnement krijg je automatisch je wachtwoord toegemaild. Dit wachtwoord kun je zelf veranderen als je de eerste keer inlogt. Als je abonnee bent en je bent je wachtwoord vergeten kun je altijd een nieuw wachtwoord instellen: Klik op "wachtwoord vergeten?" vlak boven de Login-knop.
terug naar boven

Hoe verander ik mijn wachtwoord?

Ga naar de homepage en log in. Als je bent ingelogd zie je rechtsbovenin je naam staan. Naast de knop om uit te loggen staat een linkje om je wachtwoord te veranderen. Als je hier op klikt wordt je gevraagd om eerst je oude wachtwoord in te voeren en daarna je nieuwe wachtwoord (en ter controle nogmaals je nieuwe wachtwoord). Als je daarna op 'Verander Wachtwoord' klikt wordt je wachtwoord gewijzigd.
terug naar boven

Hoe werkt de slagingsgarantie nou precies?

Als je een abonnement afsluit en je blijft, ondanks natuurkundeuitgelegd, toch zitten door een onvoldoende voor natuurkunde of je zakt voor je examen door een onvoldoende voor natuurkunde dan krijg je je betaalde abonnementsgeld terug. Stuur binnen 2 maanden na behalen van het resultaat een mailtje met een scan van je rapport met de beslissing ('niet bevorderd') of een scan van je examencijferlijst en ik stort je geld terug op je rekening. Het abonnementsgeld wordt automatisch teruggestort op de rekening waarvandaan ook betaald is.
terug naar boven

Hoe gaat de betaling voor een abonnement in zijn werk?

De betaling voor een abonnement gaat op dezelfde manier als in andere webwinkels. Nadat je je gegevens op natuurkundeuitgelegd.nl hebt ingevuld wordt je naar de website van je eigen bank of PayPal gestuurd. Het hele betalingsproces vindt plaats binnen de beveiligde omgeving van je eigen bank en natuurkundeuitgelegd.nl heeft verder geen inzage in je bankgegevens. Je kunt kiezen voor betalen met iDEAL of PayPal. Belgische gebruikers kunnen ook gebruik maken Bancontact/MisterCash. Heb je geen iDEAL, PayPal of Bancontact? Dan kun je ook met een creditcard betalen (zie hieronder). Nadat betaling is verwerkt en goedgekeurd wordt je automatisch terugegstuurd naar natuurkundeuitgelegd.nl en wordt je account geactiveerd en krijg je je inloggegevens en wachtwoord.
terug naar boven

Kan ik ook met creditcard betalen?

Ja hoor, dat kan. Kies hiervoor bij de betaling voor PayPal (ook al heb je zelf géén PayPal rekening). Je wordt dan doorgestuurd naar de website van PayPal. Je kunt hier kiezen voor "Betalen als Gast". Je kunt de betaling dan verder afronden met je creditcard zónder dat je zelf een PayPal-account hebt. en je hoeft hiervoor ook geen PayPal rekening te openen. Nadat de betaling is goedgekeurd wordt je automatisch doorgestuurd naar natuurkundeuitgelegd.nl.
terug naar boven

Kan ik een abonnement annuleren?

Als je er na het afsluiten van een abonnement achter komt dat het toch niet is wat je ervan verwachtte dan kun je je abonnement binnen 14 dagen annuleren. Dit kan je kenbaar maken door even contact met me op te nemen via het contactformulier hierboven of door me even een mailtje te sturen. Mijn e-mailadres staat hierboven naast het contactformulier. Ik stort dan je abonnementsgeld terug. Ná deze termijn van 14 dagen is het abonnement definitief.
terug naar boven

Wat zijn de algemene voorwaarden die gelden bij een abonnement?

De algemene voorwaarden vind je altijd onderaan iedere pagina op de site. Vóór het afsluiten van een abonnement wordt je gevraagd om akkoord te gaan met de algemene voorwaarden.
terug naar boven

Hoe lang duurt het voordat ik kan inloggen na het aanmaken van een abonnement?

Meteen na het afsluiten van een abonnement krijg je automatisch je inloggegevens toegemaild en kun je meteen inloggen. Al met al duurt het aanmaken van een abonnement nog geen 2 minuten.
terug naar boven

Hoe kan ik mijn abonnement verlengen?

Op de einddatum van je abonnement krijg je automatisch een mailtje waarin je de mogelijkheid krijgt om opnieuw een abonnement te nemen. Als je dit wilt kun je dit meteen regelen zodat je zonder onderbreking gebruik kunt blijven maken van natuurkundeuitgelegd.nl. Als je niet wil verlengen hoef je niks te doen.

Hoe installeer ik de samenvatting op mijn telefoon?

Ga met de browser van je telefoon naar natuurkundeuitgelegd.nl/samenvatting. Op het scherm zie je een groene knop "Nu op je telefoon zetten". Als je hierop klikt kom je op een pagina waarmee je de samenvatting op je telefoon zet. Dit doe je door de pagina als icoontje toe te voegen aan je beginscherm. Het verschilt per telefoon hoe het precies werkt. Op het scherm zie je instructies van hoe dit bij jouw telefoon gaat. Als het icoontje eenmaal op je beginscherm staat, staat de samenvatting op je telefoon.
terug naar boven

Kan ik de samenvatting ook op een iPhone/Android telefoon zetten?

De samenvatting werkt op (vrijwel) alle telefoons. Voor een iPhones kun je gewoon de browser op je telefoon gebruiken (Safari) om de samenvatting op je telefoon te zetten. Op Android­telefoons heb je soms keuze uit meerdere browsers. Je kunt voor de samenvatting het beste Chrome als browser gebruiken. Als de samenvatting eenmaal op je telefoon staat heb je de browser verder niet meer nodig.
terug naar boven

Hoe gebruik ik de samenvatting op mijn telefoon?

De samenvatting werkt met uitklapmenu's. Als je op een onderwerp klikt vouwt het menu zich uit en kun je kiezen uit de verschillende paragrafen. Als je op een paragraaf klikt vouwt deze zich uit. Helemaal onderaan het scherm vind je de index. Dit is een alfabetische lijst met alle natuurkundige termen die in de samenvatting voorkomen. Als je op een woord klikt vouwt automatisch de paragraaf open waar het desbetreffende woord in geel gemarkeerd staat.
terug naar boven

Staat álles wat ik voor het examen moet weten in de samenvatting?

Ja. Alles wat je voor het CE moet weten staat er in. De inhoud van de samenvatting is afgestemd op de officiële HAVO en VWO natuurkunde­syllabus op examenblad.nl. De centraal­examen­stof (CE) staat er volledig in. Voor de school­examen­stof (SE) bestaat er voor de veel onderwerpen geen landelijke stofomschrijving en is er een keuze gemaakt en staat de stof erin zoals die op de meeste scholen gevraagd wordt. Omdat dit van school tot school kan verschillen kan het zijn dat de stof niet 100% overeenkomt. Vraag op school wat je precies moet weten voor het SE in geval van twijfel.
terug naar boven

Hoe switch ik van HAVO naar VWO in de app?

Helemaal bovenin zie je aan de rechterkant onderstreept een linkje staan om van VWO naar HAVO te switchen en andersom. De VWO-samenvatting heeft blauwe menubalkjes, de HAVO-samenvatting groene menubalkjes. De app onthoudt of je de HAVO- of VWO-samenvatting gebruikt: Volgende keer dat je de samenvatting opent staat hij automatisch in de laatst gebruikte versie.
terug naar boven

Hoe verwijder ik de samenvatting weer van mijn telefoon?

Als je de samenvatting niet meer nodig hebt (bijvoorbeeld omdat je geslaagd bent:) dan kun je het verwijderen op precies dezelfde manier als andere appjes op je telefoon. Je houdt je vinger langere tijd op het icoontje. Op een iPhone verschijnt er dan een kruisje waarmee je de app verwijdert. Op een Android­telefoon kun je het icoontje naar een prullenbakje slepen. Mocht je de samenvatting per ongeluk hebben verwijderd dan kun je de samenvatting altijd weer gewoon opnieuw installeren.
terug naar boven

Hoe kom ik aan de gewone pdf-versie van de samenvatting?

Als je tóch liever een pdf gebruikt dan een app op je telefoon dan kun je deze gewoon downloaden van de website. Ga naar natuurkundeuitgelegd.nl/samenvatting. Bovenaan kun je de pdf-vinden.
terug naar boven

Hoe werkt de online modelleeromgeving?

Als je naar de modelleerpagina (natuurkundeuitgelegd.nl/modelleren) gaat kun je direct je modelregels en startwaarden intypen. Als je op 'Start Model' klikt wordt het model meteen berekend en verschijnt onderaan de grafiek. Je hoeft hiervoor niks te installeren en alles werkt via je browser op elk apparaat.
terug naar boven

Hoe kan ik het aantal iteraties wijzigen?

Onder de modelregels staat een vakje waarin je het maximum aantal keren dat de modelregels worden uitgevoerd kunt instellen. Je kunt dit instellen tussen 1 en 9999. Als je een stopvoorwaarde hebt ingesteld kun je je model ook eerder dan dit maximum laten stoppen met rekenen.
terug naar boven

Kan ik modellen ook opslaan?

Ja, dat kan. Zodra je een wijziging aanbrengt in de modelregels of de startwaarden verschijnt rechts bovenaan de modelregels een knopje 'Bewaar'. Als je hierop klikt krijg je de link te zien. Met deze link keer je terug naar het model zoals het was toen je op het knopje klikte. Je kunt de link opslaan of naar jezelf mailen. Ook kun je de link naar iemand anders mailen. Handig als je bv je model bij je docent wil inleveren of als je wil dat iemand anders naar je model kijkt.
terug naar boven

Moet een variabele altijd bij de startwaarden staan?

Nee dat hoeft niet. Maar als hij niet bij de startwaarden staat is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de variabele berekend wordt vóórdat je hem gebruikt. Als je bv de variable 'a' gebruikt in de berekening 'v=v+a*dt' dan moet je ervoor zorgen dat in een van de regels daarboven a=… staat zodat de computer weet wat de waarde van a is.
terug naar boven

Het model doet het niet als ik op start klik.

Dit kan aan heleboel dingen liggen. Dingen die vaak fout gaan zijn kleine typfoutjes in ingewikkelde berekeningen: Een haakje teveel of te weinig. Het beste is even teruggaan naar de situatie van toen het model het nog wel deed (als dat nog kan) en dan stap voor stap je wijzigingen nog eens nagaan.
terug naar boven

Werkt het modelleren ook op een telefoon?

Ja, op precies dezelfde manier als op een gewone computer: Je gaat met de browser van je telefoon naar de modelleerpagina (natuurkundeuitgelegd.nl/modelleren). Wel is het een stuk priegeliger en kleiner allemaal en ook het grafiekje is wat minder overzichtelijk. De berekeningen gaan wel helemaal hetzelfde als op een gewone computer. Opslaan van modellen zoals dat op een gewone computer eenvoudig kan door het kopieren van de link werkt op een telefoon minder makkelijk. Kortom: werkt allemaal wel maar als je serieus aan een model wil gaan werken kun je dat beter niet op je telefoon doen.
terug naar boven

In wat voor programmeertaal werken de modellen?

De online modelleerpagina werkt in Javascript. Als je op start klikt worden je modelregels vertaalt naar Javascript en lokaal (op je eigen computer) uitgevoerd. Voordeel is dat het snel werkt en tegenwoordig op elke computer met een browser.
terug naar boven

Wordt het aantal voorbeeldmodellen uitgebreid?

De voorbeeldmodellen die er nu staan zijn gebaseerd op vaak gebruikte modellen in de natuurkundeles op het VWO. Als je een idee hebt voor een leuk model dat er nu nog niet bij staat: laat maar weten. Je mag een een link van het model sturen als je het al zelf hebt gemaakt maar je mag me ook alleen mailen wat je precies zou willen modelleren.
terug naar boven

Ik woon in het buitenland, kan ik ook meedoen?

Veel leerlingen in het buitenland hebben een abonnement op natuurkundeuitgelegd.nl. Niet alleen leerlingen die in bv Aruba of Curacao HAVO of VWO doen maar ook leerlingen die in het buitenland wonen en zich voorbereiden op een Nederlands examen. Met een abonnement zijn er verder geen restricties en kun je alle videolessen overal waar internettoegang is gewoon bekijken. Voor de betaling hoef je niet perse een Nederlandse bankrekening te hebben. Via PayPal kun je ook gewoon met een credit card een abonnement afsluiten.
terug naar boven

Ik volg onderwijs in Vlaanderen/België. Heeft een abonnement zin?

Veel Vlaamse leerlingen hebben een abonnement en gebruiken natuurkundeuitgelegd bij hun studie of school. Het onderwijs is België lijkt op het onderwijs in Nederland maar er zijn wel een aantal verschillen. Qua inhoud en niveau komen de videolessen het meest overeen met de fysica zoals die gegeven wordt in de hogere klassen van het Belgische Technisch Secundair Onderwijs (tso), maar er zijn ook leerlingen van andere schooltypes en hoger onderwijs die natuurkundeuitgelegd gebruiken. Als je wilt weten of natuurkundeuitgelegd iets voor jou is kun je het beste eerst even kijken of de onderwerpen die behandeld worden overeenkomen met je eigen schoolboek voor fysica. Mocht je mee willen doen: Alle videolessen zijn ook vanuit België te zien en je kunt betalen via Bancontact/MisterCash als je geen toegang tot PayPal of iDEAL hebt.
terug naar boven

Welke videolessen horen er bij het Centraal Examen?

Dit zie je het snelst in overzicht van alle videolessen: Als er in het overzicht een 'h' voor een videoles staat betekent dit dat het hoort het bij HAVO centraalexamen, als er een 'v' staat hoort het bij het VWO centraal examen en als er een '•' voor staat hoort het bij het HAVO én het VWO centraal examen. Ook kun je het bij de videoles zelf zien: Bij elke videoles staat onder het kopje "Moet ik dit kennen?" of de stof bij het schoolexamen of het centraal examen hoort voor zowel HAVO als VWO en zowel voor het nieuwe als het oude examenprogramma.
terug naar boven

Hoe kan ik me het beste op een toets voorbereiden?

Op voorbereiding natuurkundetoetsen heb ik wat tips en aanwijzingen op een rijtje gezet over het voorbereiden voor een proefwerk of toets.
terug naar boven

Wat zijn 'N-termen' bij het centraalexamen?

Het cijfer wat je voor je centraalexamen (CE) haalt wordt niet alleen bepaald door het aantal punten wat je scoort maar ook door de normering. Dit is iets wat landelijk wordt vastgesteld om ervoor te zorgen dat de resultaten van een moeilijk examen beter te vergelijken zijn met die van een makkelijk examen. Jij en je docent hebben hier verder geen invloed op maar het kan er wel voor zorgen dat je CE-cijfer iets hoger of lager uitvalt. Meer over n-termen
terug naar boven

Ik ben zelf docent. Kan ik gebruik maken van natuurkundeuitgelegd in mijn lessen?

Jazeker. De oefenopgaven, examenopgaven, samenvatting en de rekenmodellen zijn gewoon vrij toegankelijk zonder inloggen en mogen ook door docenten gebruikt worden in hun lessen. Alleen voor het kijken naar de videolessen hebben leerlingen een abonnement nodig. Dit iets wat leerlingen zelf op individuele basis kunnen regelen. Daarnaast bestaat voor scholen de mogelijkheid om met een schoolabonnement leerlingen toegang te geven tot de videolessen.
terug naar boven

Ik doe CCVX-examen. Kan ik ook meedoen?

CCVN-examens worden door universiteiten georganiseerd als toelatingsmogelijkheid voor als je geen natuurkunde op school had. De leerstof komt overeen met de VWO-stof plus een paar extra onderwerpen die óók op natuurkundeuitgelegd staan. De voorbereiding moet je zelf doen en de videolessen op natuurkundeuitgelegd.nl zijn dus zeer geschikt. Er zijn op elk moment altijd wel een aantal leerlingen bezig die zich met een natuurkundeuitgelegd-abonnement voorbereiden op hun CCVX-tentamen. Ook voor CCVX-tentamens geldt de geld-terug-regeling en je kunt je abonnement laten ingaan wanneer jou het best uitkomt. Neem even contact op als je meer wil weten.
terug naar boven

Welk schoolboek is het beste voor zelfstudie?

Als je je zonder docent voorbereidt op een toelatingsexamen of staatsexamen heb je in principe voldoende aan natuurkundeuitgelegd. Theorie leer je uit de videolessen en de toepassing hiervan leer je door het maken van de oefenopgaven op de site. Toch vinden sommigen het prettig om daarnaast ook een (papieren) boek te hebben als ondersteuning. Op de site staat een overzicht van alle schoolmethoden die op dit moment op Nederlandse scholen gebruikt worden. De meeste boeken zijn gewoon via de boekhandel of de uitgever verkrijgbaar (al doen uitgevers soms lastig over antwoordenboekjes). Welk boek het meest geschikt is is puur persoonlijk. Op de websites van de uitgevers kun je de boeken beoordelen en kun je zelf bepalen welke je het meest aanspreekt.
terug naar boven

Ik heb een taak voor natuurkunde. Is een abonnement dan handig?

Videolessen zijn ideaal voor als je een taak hebt en het een tijdje zonder docent moet stellen: Als je in het begin van de zomervakantie een jaarabonnement neemt heb je bij het maken van je taak altijd superduidelijk uitleg, je kunt vragen stellen én... je abonnement is het hele volgende schooljaar ook nog geldig!
terug naar boven

Hoe vind ik examenopgaven over een bepaald onderwerp?

Als je examenopgaven over één bepaald deelonderwerp zoekt kun je het beste in de examenindex kijken. Hier vind je een overzicht van de deelonderwerpen met daarbij steeds de examenopgaven waarin dit deelonderwerp voorkomt. Als je algemene opgaven over een breed examenonderdeel zoekt, bv mechanica of elektriciteit, kun je het beste in de lijst met examenopgaven kijken. Aan het symbooltje wat er voor staat kun je zien wat voor soort opgave het is.
terug naar boven

Hoe kan ik examenopgaven op onderwerp sorteren?

Bij elke opgave staat aan de linkerkant met symbooltjes aangegeven waar een opgave over gaat. Door op één van deze symbooltjes te klikken wordt er gesorteerd op alle opgaven over dat onderwerp. Je kunt ook klikken op "Onderwerp" boven in de tabel.
terug naar boven

Hoe zit het met mijn privacy?

Net zoals elke website houdt ook natuurkundeuitgelegd.nl zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zoals deze sinds 25 mei 2018 in de EU geldt. Onderdeel hiervan is te vermelden op welke manier natuurkundeuitgelegd om gaat met persoonlijke data in de vorm van een "Privacy statement":

  • Natuurkundeuitgelegd vraagt en verwerkt géén bijzondere persoongegevens zoals bedoeld in de AVG. Gegevens die je aan natuurkundeuitgelegd.nl doorgeeft zullen nooit gedeeld worden met derden en alleen door gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Als je een abonnement aanmaakt vragen we alleen die gegevens op die echt nodig zijn voor het gebruik van je account: je naam en je e-mailadres.
  • Wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen via one-way encryption. Dit betekent dat natuurkundeuitgelegd zelf nooit inzage heeft in de wachtwoorden die je instelt en dat je wachtwoord dus ook nooit onbedoeld in handen van anderen kan komen. Desondanks blijft het verstandig om voor elke website en toepassing een uniek wachtwoord te gebruiken.
  • Bij het gebruik van de site worden IP-adres, inlognaam, tijdstip van inloggen en uitloggen, bekeken videolessen, het aanvragen van een nieuw wachtwoord en het stellen van of reageren op een vraag bijgehouden in een log-file. Deze log-files zijn alleen voor natuurkundeuitgelegd.nl toegankelijk en worden nooit gedeeld met derden. Doel hiervan is om bij eventuele technische problemen de oorzaak snel te achterhalen. Log-files worden automatisch verwijderd en worden maximaal 3 maanden bewaard.
  • Als je een betaling doet via iDEAL, Bancontact of PayPal gebeurt dit altijd binnen de beveiligde omgeving van je eigen bank of PayPal. Natuurkundeuitgelegd.nl heeft geen toegang tot deze gegevens en krijgt alleen van de bank door of een betaling geslaagd is of niet.
  • Als je een vraag stelt op natuurkundeuitgelegd is deze vraag hierna voor iedere bezoeker zichtbaar. Je kunt er zelf voor kiezen om, als je dat liever wilt, anoniem te blijven. Alleen de vraag is dan zichtbaar voor anderen, je naam niet. Gestelde vragen blijven gewoonlijk altijd zichtbaar voor andere bezoekers, ook na beëindiging van je abonnement. Als je later besluit dat je toch liever niet hebt dat je vraag zichtbaar is kun je deze laten verwijderen door even contact op te nemen.
  • Natuurkundeuitgelegd gebruikt Google Analytics om het gebruik van de website bij te houden en om te zien hoe bezoekers natuurkundeuitgelegd.nl vinden. Dit gebeurt altijd anoniem. Google Analytics heeft geen inzage in de door natuurkundeuitgelegd opgeslagen persoonsgegevens.
  • Behalve cookies die door Google Analytics geplaatst worden plaatst natuurkundeuitgelegd nooit ongevraagd cookies. Functionele cookies, bijvoorbeeld voor het bijhouden van behaalde resultaten op de website worden alléén na toestemming geplaatst. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze cookies te weigeren.


Ander aspect van de AVG is dat iedere gebruiker recht heeft om te weten welke gegevens zijn opgeslagen en het recht heeft deze gegevens te laten verwijderen. Mocht je willen weten welke gegevens natuurkundeuitgelegd van je heeft opgeslagen dan kun je altijd even contact opnemen.
terug naar boven

Wie heeft natuurkundeuitgelegd.nl opgericht?

Erik van Munster. Ik ben 55 jaar oud, getrouwd en heb een zoon en twee dochters van, respectievelijk 21, 20 en 19 jaar. Ik heb natuurkunde en sterrenkunde gestudeerd aan de universiteit van Amsterdam waar ik ook ben gepromoveerd. Ik ben inmiddels alweer 18 jaar leraar aan het 4e Gymnasium in Amsterdam.
terug naar boven

Hoe lang bestaat natuurkundeuitgelegd.nl al?

Natuurkundeuitgelegd.nl bestaat 14 jaar. In 2009 ben ik begonnen met het opnemen van de eerste videolessen en in maart 2010 is natuurkundeuitgelegd.nl voor het eerst online gegaan. In het begin met alleen de videolessen voor het oude examenprogramma. In de loop der tijd is de site meer en meer uitgebreid. Bij de laatste grote uitbreiding (september 2016) is het uiterlijk van de site aangepakt. Sindsdien is natuurkundeuitgelegd ook op smartphones prima te gebruiken.
terug naar boven

Hoe zie ik welke BINAS-tabel bij een videoles hoort?

Het kan handig zijn om de juiste BINAS-tabel erbij te hebben bij het bekijken van de videoles. Bij elke videoles staat welke tabellen in BINAS belangrijk zijn voor het onderwerp van de videoles. Als er hierover niks bij een videoles staat betekent dit dat er geen BINAS-tabel is die specifiek bij deze videoles hoort.
terug naar boven

Ik doe een HBO-opleiding. Kan ik ook een abonnement nemen?

Natuurkundeuitgelegd is bedoeld voor HAVO- en VWO-scholieren en de behandelde stof is afgestemd op het HAVO/VWO examenprogramma. Dit betekent dat de stof die behandeld wordt bij een HBO-opleiding niet hetzelfde is. Als je HBO-student bent raad ik je aan om vóór je een abonnement neemt altijd eerst de HAVO/VWO-stof goed te vergelijken met de stof die je voor je studie moeten kennen. Als dit voor het grootste deel overeen komt dan heeft een abonnement zin en kan ik je helpen. Zo niet dan zul je waarschijnlijk niet zo heel veel aan een abonnement hebben. Het makkelijkst is het om de samenvatting te downloaden en dit even met je studieboeken te vergelijken.
terug naar boven

Ik zit in de 3e klas. Kan ik ook een abonnement nemen?

Natuurkundeuitgelegd is eigenlijk bedoeld voor de bovenbouw HAVO- en VWO. Dit wil zeggen vanaf klas 4. Dit is waarop het niveau en de behandelde stof zijn afgestemd. Desondanks zijn er best veel 3e klassers die tóch een abonnement hebben en gebruik maken van de videolessen. Het lastige is dat er op elke school bij natuurkunde andere onderwerpen behandeld worden in de 3e klas. Ik raad 3e klassers altijd sowieso aan om vóór het afsluiten van een abonnement eerst goed te kijken of de onderwerpen die op school behandeld worden overeenkomen met de onderwerpen van de videolessen.
terug naar boven