Inloggen

Automatisch dakraam
havo 2012, 2e tijdvak, opgave 5Vraag over "Automatisch dakraam"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Automatisch dakraam

Op maandag 17 jul 2023 om 15:23 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik, ik heb een vraag over vraag 26. Hoe kan je doormiddel van rekenen in dit geval er achter komen dat er geen sprake is van totale reflectie? De formule in Binas geeft sin g = 1/n, maar hoe doe je dat als je in dit geval van glas naar water gaat en niet naar lucht, (water heeft kleinere brekingsindex) dus totale reflectie zou mogelijk zijn mits de hoek van inval groter is dan de grenshoek. Maar hoe wordt de grenshoek in dit geval bepaald? (Ik weet dat dit voor deze opgave niet van belang is maar ik wil graag de logica weten omdat er in een andere vraag het misschien wel belangrijk is om dit te weten). + Ik wil dit soort beredeneer vragen graag bevestigen adhv een berekening. Dus ik probeer het volgende te doen: Hoek van inval is ongeveer 70 graden. Dus dan krijg je sin(70) / n is dan sin (r). Ik heb als n gepakt (1,33/1,48) water/glas. Alleen als ik dan sin r wil uitrekenen krijg ik een error. Zou je mij kunnen helpen :)

Erik van Munster reageerde op maandag 17 jul 2023 om 16:21
Je gebruikt sin g = 1/n als je vanuit glas (n) naar lucht gaat. Als je vanaf glas naar water gaat gebruik je in plaats van de "1" de brekingsindex van water.

Dus

sin g = 1,33 / 1,48

g = sin-1 (0,8986)

g = 63,98 graden.

(Inderdaad niet voor deze opgave van belang want zo wordt het hier niet gevraagd)

Op maandag 17 jul 2023 om 16:58 is de volgende reactie gegeven
Beste Erik, bedankt voor je wederom snelle reactie. Ik heb alleen nog een vraag, ik had mogelijk in mijn eerste verhaal niet helemaal duidelijk geformuleerd. Nu duidelijk is dat de grenshoek 64 graden is maar hoek van inval is 70 graden zou er sprake moeten zijn van totale reflectie toch, waarom is dat hier niet het geval? Er staat namelijk dat een deel terugkaatst. Ik vraag me af hoe dat kan. Daarnaast voor het beantwoorden van de vraag wilde ik graag uitrekenen wat de hoek van terugkaatsing zou zijn. Maar daar kwam ik niet uit met de formule die ik in mijn eerdere verhaal gebruikte. Dan krijg ik namelijk een error van de rekenmachine. "Hoek van inval is ongeveer 70 graden. Dus dan krijg je sin(70) / n is dan sin (r). Ik heb als n gepakt (1,33/1,48) water/glas. Alleen als ik dan sin r wil uitrekenen krijg ik een error".

Erik van Munster reageerde op maandag 17 jul 2023 om 23:18
Dat je een error krijgt komt juist omdat 70 graden groter is dan de grenshoek. Bij totale reflectie kun je de wet van Snellius niet gebruiken: die geldt namelijk alleen bij breking en dat is er niet.

Als je een hoek kleiner dan de grenshoek invult zul je zien dat je geen error krijgt omdat er dan wel gewoon breking is.