Inloggen

Beker van Lycurgus
vwo 2021, 2e tijdvak, opgave 2
Vraag 7

De absorptiecurve (figuur 2) heeft een piek bij 525 nm. Beneden deze golflengte (groen, blauw) is de absorptie hoger. Boven deze golflengte (oranje, rood) is de absorptie lager. Dit betekent dat groen licht (meer) geabsorbeerd en verstrooid wordt dan rood licht.

Wanneer de beker van binnenuit belicht wordt met wit licht is van het licht dat onze ogen bereikt het groen verstrooid in andere richtingen en zal dus niet onze ogen bereiken. Door het ontbreken van de groene en blauwe kleuren zal de beker er dus rood uitzien.

Wanneer de beker van buitenaf beschenen wordt met wit licht zien we juist het licht dat door de beker verstrooid en van richting wordt veranderd. Het groene licht wordt meer verstrooid dan het rode licht dus zal de beker er groen uitzien.

Als je de complete uitleg wil zien moet je eerst inloggen.


Vraag over "Beker van Lycurgus"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Beker van Lycurgus

Op zondag 5 mei 2024 om 16:41 is de volgende vraag gesteld
Hoi, bij vraag 9, hoezo is de eenheid van n: m^-3 en niet +3? want ze zeggen dat n het aantal geleidingselektronen per m^3 is

Erik van Munster reageerde op zondag 5 mei 2024 om 17:44
Kijk bijvoorbeeld naar dichtheid. Dit is hoeveel kg een kubieke meter weegt. Dus kg per m^3. De eenheid is dus kg/m^3 of kg m^-3.

Is hier hetzelfde: is niet volume maar “per volume”. Vandaar m^-3.


Op vrijdag 3 mei 2024 om 19:04 is de volgende vraag gesteld
Hallo meneer,
Ik snap niet hoe je moet uitleggen dat het lichtgolf naar rechts beweegt. Wat heeft de richting van de elektrische veld daarmee te maken?

Erik van Munster reageerde op vrijdag 3 mei 2024 om 21:43
Licht is (net zoals andere soorten straling) een elektromagnetische golf. Licht is dus een golf en dat is de golf van het elektrisch veld die in de opgave staat afgebeeld. Als deze golf langskomt worden de elektronen in het gouddeeltje naar boven en beneden weggetrokken. Zo’n groepje zich verplaatsende elektronen wordt een plasmon genoemd.

Uit de richting (naar boven of naar beneden) kun je afleiden welk deel van de golf (topje of dalletje) is voorbij gekomen en zo weet je of de afgebeelde golf naar links of naar rechts aan het bewegen is.


Op donderdag 25 apr 2024 om 20:42 is de volgende vraag gesteld
Goedeavond,
Ik had vraag. Moet je voor het eindexamen van dit jaar iets weten over plasmons?

Erik van Munster reageerde op donderdag 25 apr 2024 om 23:10
Nee hoef je niet te weten. In 2021 (het jaar van deze opgave) hoefde dat ook niet vandaar dat alles over plasmonen in de opgave wordt uitgelegd.


Op vrijdag 12 mei 2023 om 13:54 is de volgende vraag gesteld
Dag,
Ik heb een vraag over opdracht 7. Hoe kan het dat het groene licht meer verstrooid wordt dan het rode licht? Komt dat omdat er bij groen licht meer buiging plaatsvindt door de nanodeeltjes dan bij rood licht ?

Erik van Munster reageerde op vrijdag 12 mei 2023 om 14:38
Het groene licht wordt inderdaad meer van richting veranderd dan het rode licht. Vandaar dat de beker er groenig uit ziet. Maar niet als je erdoorheen kijkt. Dan zie je juist het licht dat juist níet van richting is veranderd en dat is het niet-groene deel van het spectrum. Vandaar het kleurverschil.


Op dinsdag 28 mrt 2023 om 17:00 is de volgende vraag gesteld
Hoe reken je bij vraag 1 de golflengte om naar frequentie, of waar zoek je dit op?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 28 mrt 2023 om 17:48
Je hoeft bij deze opgave geen frequentie of golflengte uit te rekenen.
Maar als je het zou willen: Het is licht en daarvoor geldt altijd

f = c / lambda

of

lambda = c / f

Met c de lichtsnelheid 2,9979*10^8 m/s (binas tabel 7)


Op dinsdag 25 okt 2022 om 19:57 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Kan je bij vraag zeven ook zeggen dat als er licht van binnen uit wordt geschenen, dat het rode licht niet wordt geabsorbeerd en dus eigenlijk 'door de beker gaat' en dat het daarom rood oogt?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 25 okt 2022 om 20:21
Ja klopt, zo kun je uitleggen waarom het licht dat erdoorheen schijnt rood is.


Op woensdag 16 mrt 2022 om 08:30 is de volgende vraag gesteld
Hoi, ik ben bezig met deze opdracht en ik heb een vraagje bij opdracht 8. Er staat bij het derde punt in de antwoorden namelijk: Bij een naar rechts bewegende golf passeert tussen tijdstip t1 en tijdstip t2 een omhoog gericht elektrisch veld. ...
Hoe weet je dat bij een rechts bewegende golf het elektrisch veld omhoog gericht is? En hoe werkt dat dan in het algemeen, is het dan altijd zo dat bij een rechts bewegende golf het elektrisch veld naar boven gericht is (tussen welke tijden? t1 en t2?)?

Erik van Munster reageerde op woensdag 16 mrt 2022 om 13:24
Dat kun je aflezen aan de figuur. Op t1 (linkerplaatje) zie je dat de elektronen bovenaan zitten. Dit beteken dat er op tijdstip t1 een golf gepasseerd is die de elektronen naar boven heeft geduwd. Een veld dat elektronen naar boven duwt is een E-veld dat naar beneden gericht is. Kennelijk is dus vlak vóór t1 een stukje lichtgolf met een naar beneden gericht E-veld langsgekomen. In het grafiekje bij t1 zie je dat dit stukje lichtgolf zich nu rechts bevindt.

Het stukjes rechts van het plasmon was dus daarvoor bij het plasmon zelf. Daardoor weet je dat de golf naar rechts beweegt.