Inloggen

BritNed
havo 2015, 2e tijdvak, opgave 2
Vraag 7

De kabel is goed geïsoleerd en er zitten nergens vertakkingen. De stroomsterkte (I) zal in de hele kabel gelijk zijn en er kan dus geen 'stroom verloren gaan'.

Als je de complete uitleg bij oudere examenopgaven wil zien moet je eerst inloggen.


Vraag over "BritNed"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | BritNed

Yoelle van Melick vroeg op woensdag 9 mei 2018 om 18:57
Hallo,
Bij vraag 8 begrijp ik niet waarom geldt ''De spanning over de kabel is het verschil in spanning tussen de punten P en Q. Er geldt dus Ukabel = UP - UQ''
Waarom moet je dit doen/waarom kun je niet de spanning van 450 * 10^3 gebruiken? Bij P=UI kon je die namelijk wel gebruiken. Wat maakt het anders?

Erik van Munster reageerde op woensdag 9 mei 2018 om 20:18
Het vermogen (P in de formule P=U*I) is het geleverde vermogen bij een spanning van 450 kV. Vandaar dat je bij de berekeningvan de stroom van 450kV moet uitgaan.

Je kunt de schakeling op het plaatje het best zien als een stroomkring met rechts de spanningsbron van 450 kV. In de kring zitten twee weerstanden: de kabel, en het vierkantje links (stelt de 'verbruiker' voor). Net zoals een batterij die op twee weerstanden is aangesloten zal de voedingsspanning zich verdelen over de twee weerstanden. Dat is hier ook zo: een (klein) deel van de spanning staat over de kabel en het grootste deel staat over de verbruiker. De spanning die de verbruiker afneemt is geen 450 kV maar iets lager. Het verschil is de spanning over de kabel die je nodig hebt on de stroom door de kabel te berekenen.

Als je 450kV zou gebruiken zou je de weerstand van het geheel berekenen en niet de weerstand van de kabel.