Inloggen

Bungeejump
vwo 2001, 2e tijdvak, opgave 5


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Bungeejump" is de 5e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Bungeejump"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Bungeejump

Op dinsdag 3 apr 2018 om 12:31 is de volgende vraag gesteld
Hoe kan ik bij het tekenen van de grafiek van Ek weten op welke plaats de evenwichtsstand zich bevindt? En waarom geldt hier niet dat Ez=Ev? Door welke krachten hangt de persoon dan stil op de evenwichtsstand? Alvast bedankt.

Erik van Munster reageerde op dinsdag 3 apr 2018 om 12:43
[Ik heb je vraag even hierboven gezet]

Voor het tekenen van de grafiek van Ek heb je de evenwichtsstand niet nodig en hoef je alleen maar gebruik te maken van de wet van behoud van energie. Ek en Ev helemaal aan het begin van de sprong zijn 0 J. In de grafiek lees je af dat Ez daar 23 kJ is. Er geldt dus gedurende de hele sprong:

Ez + Ev + Ev = 23 kJ

Je kunt dus voor verschillende waarden van x Ek uitrekenen met Ek = 23 kJ - Ez - Ev. De grafiek die je dan krijgt kun je dus tekenen zonder dat je weet waar de evenwichtsstand precies ligt. Er komt dan vanzelf naar voren dat Ek een maximum heeft iets boven de x=20m.