Inloggen

Echoscopie
vwo 2005, 2e tijdvak, opgave 3

Vraag over "Echoscopie"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Echoscopie

Op dinsdag 23 apr 2019 om 22:15 is de volgende vraag gesteld
Beste meneer Munster,

Ik snap wel hoe je weet dat de afstand 2 x 12 cm is en dat je dan de tijd daarmee kan uitrekenen. Alleen begrijp ik niet waarom je T=t1 + t2 gebruikt. Zou u mij kunnen uitleggen hoe je dat uit de tekst kan bedenken?

alvast erg bedankt

groetjes

Erik van Munster reageerde op dinsdag 23 apr 2019 om 22:26
De twee tijden die ze hier optellen zijn:

1) De duur van de puls zelf.
2) De tijd die de puls onderweg is voor hij wordt terugontvangen.

Pas als deze twee tijden voorbij zijn is het “stil” (geen geluidsgolven meer) en kan er een volgende puls worden uitgezonden.
Je kan uit de tekst namelijk opmaken dat de puls een bepaalde tijd duurt én dat het een bepaalde tijd duurt voordat de puls weer terug wordt ontvangen nadat deze is weerkaatst.


Op donderdag 9 aug 2018 om 16:16 is de volgende vraag gesteld
Beste meneer Munster,

Ik begrijp niet zo goed wat ik als tijd moet gebruiken om de frequentie uit te rekenen. In het antwoordenboek staat T = t1 + t2.
Maar dat begrijp ik niet zo goed. Want vindt de impuls niet gelijktijdig plaats met de echo? Daarnaast staat er: 'zodra het echoapparaat het einde van de teruggekaatste puls heeft ontvangen wordt de volgende impuls uitgezonden'. Dan hoeft de 12 cm afstand toch niet vermenigvuldigd te worden met 2...? Of werkt de echo op deze manier: eerst moet het door de buikwand, dan pas volgt de impuls, daarna moet het weer uit de buikwand. En dan wordt het pas ontvangen dus daarom is het t1 + t2?

Erik van Munster reageerde op donderdag 9 aug 2018 om 18:09
De volgende impuls vindt niet plaats gelijktijding met de echo maar gelijktijding met het moment dat de echo WEER TERUG is bij de ontvanger. Het signaal moet dus inderdaad eerst door de buikwand naar de baby en daarna weer terug naar het echoapparaat. De afstand van 12 cm door de buikwand moet dus 2 keer worden afgelegd, vandaar.