Inloggen

Echoscopie
VWO 2005, 2e tijdvak, opgave 3


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Echoscopie" is de 3e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Echoscopie"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Echoscopie

Op donderdag 9 aug 2018 om 16:16 is de volgende vraag gesteld
Beste meneer Munster,

Ik begrijp niet zo goed wat ik als tijd moet gebruiken om de frequentie uit te rekenen. In het antwoordenboek staat T = t1 + t2.
Maar dat begrijp ik niet zo goed. Want vindt de impuls niet gelijktijdig plaats met de echo? Daarnaast staat er: 'zodra het echoapparaat het einde van de teruggekaatste puls heeft ontvangen wordt de volgende impuls uitgezonden'. Dan hoeft de 12 cm afstand toch niet vermenigvuldigd te worden met 2...? Of werkt de echo op deze manier: eerst moet het door de buikwand, dan pas volgt de impuls, daarna moet het weer uit de buikwand. En dan wordt het pas ontvangen dus daarom is het t1 + t2?

Erik van Munster reageerde op donderdag 9 aug 2018 om 18:09
De volgende impuls vindt niet plaats gelijktijding met de echo maar gelijktijding met het moment dat de echo WEER TERUG is bij de ontvanger. Het signaal moet dus inderdaad eerst door de buikwand naar de baby en daarna weer terug naar het echoapparaat. De afstand van 12 cm door de buikwand moet dus 2 keer worden afgelegd, vandaar.