Inloggen

Elektrische auto
havo 2016, 1e tijdvak, opgave 4
Vraag 16

Bij de gegevens in de tabel kunnen je lezen dat dat de opslagcapaciteit van de accu 6,1 kWh is en dat het energieverbruik per km 0,075 kWh is. Het aantal af te leggen kilometers is dus

6,1 kWh / 0,075 kWh = 81,3333 km

Afgerond is dit 81 km.

Als je de complete uitleg wil zien moet je eerst inloggen.


Vraag over "Elektrische auto"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Elektrische auto

Op dinsdag 8 mei 2018 om 16:40 is de volgende vraag gesteld
Hallo,
Bij vraag 18 wordt in het antwoordmodel de nuttige arbeid die de twizzy in een uur verricht bij topsnelheid gelijk gesteld aan 8,5 kWh. Ik begrijp niet hoe het antwoordmodel op deze eenheid uitkomt. In de opgave staat namelijk wel het nuttig motorvermogen bij topsnelheid gegeven; 8,5 kW, maar dit is niet in kWh. Hoe komt dit antwoord dan tot stand?
Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op dinsdag 8 mei 2018 om 17:44
Hier kun je achterkomen als je bedenk wat kWh precies betekent. kWh betekent kilowattuur. Dit is de hoeveelheid energie die verbruikt wordt bij het één uur lang verbruiken van een vermogen van 1 kilowatt (1000 W). Als je een uur lang niet 1 kilowatt verbruikt maar 8,5 kilowatt verbruikt je dus niet 1 kWh aan energie maar 8,5 kWh. Zo komen ze erop.

Hoeft niet perse op deze manier. Je mag ook de berekening zoals hierboven staat gebruiken.


Op zaterdag 20 mei 2017 om 18:25 is de volgende vraag gesteld
Bij vraag 19 staat er een formule die niet in binas te vinden is, daarom kon ik de berekening ook niet maken. Wat moet ik in zo'n situatie doen tijdens het examen en hoe kun je de formule afleiden uit het verhaal?

Erik van Munster reageerde op zaterdag 20 mei 2017 om 18:51
De formule P=F*v heb je vaak nodig als je iets wil uitreken over kracht, vermogen en snelheid. Het zou het mooist zijn als je door het maken van oefenopgaven over dit onderwerp de formule op een gegeven moment uit je hoofd kent.

Snap dat dit natuurlijk niet altijd kan voor alle onderwerpen dus daar heb je BINAS voor: De formule staat in tabel 35-A4 1e kolom de 7e formule vanaf boven. In principe staan alle formules die je nodig hebt in BINAS in de eerste kolom of anders krijg je de formule in de opgave.