Inloggen

Fontein van Geneve
havo 2016, 1e tijdvak, opgave 2




Vraag 6

Het totale vermogen van de twee pompen samen is 2·500 = 1000 kW. Voor het elektrische vermogen geldt de formule P = U·I (zie BINAS tabel 35-D1). Bij een spanning van 2400 V vinden we voor de totale stroomsterkte naar de pompen

I = P/U = 1000·103 / 2400 = 4,1667·102 A

Afgerond op drie cijfers is dit 417 A.



fonteinvangeneve-1




Als je de complete uitleg bij oudere examenopgaven wil zien moet je eerst inloggen.






Vraag over "Fontein van Geneve"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Fontein van Geneve

Op dinsdag 8 mei 2018 om 16:29 is de volgende vraag gesteld
Ik vond deze vraag ook erg verwarrend, want er werkt toch wel een soort 'duwkracht' van de pomp op de druppel? Anders zou de druppel toch niet omhoog bewegen? Als de resulterende kracht naar beneden is, is het toch raar als het toch omhoog beweegt?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 8 mei 2018 om 17:36
Je kunt het vergelijken met wat er gebeurt als je een steen omhoog gooit. Nadat de steen je hand heeft verlaten is er geen kracht meer naar boven. Er werkt dan alleen nog zwaartekracht. Maar: er is wél snelheid naar boven. Deze snelheid zorgt ervoor dat de steen naar boven blijft bewegen. De zwaartekracht zorgt voor dat de snelheid steeds minder wordt maar het is de snelheid die ervoir zorgt dat de steen naar boven beweegt. Net zoals het fonteinwater snelheid heeft als het uit de fontein spuit.

Dat iets naar boven beweegt betekent dus niet dat er ook een kracht naar boven moet zijn.


Amine Chaoui vroeg op dinsdag 8 mei 2018 om 15:15
Bij vraag 8 mag je pas de massa wegstrepen als de luchtweerstand verwaarloosd wordt, dacht ik. Maar in de opdracht staat dat niet vermeld, hoe kan ik dat dan weten?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 8 mei 2018 om 16:18
Klopt, je mag de twee energieen alleen gelijk stellen zodat de massa wegvalt als je aanneemt dat er geen weerstand is.

Maar de vraag is niet om de hoogte uit te rekenen die de fontein bereikt maar om aan te tonen dat de beginsnelheid in theorie groot genoeg is om de gegeven hoogte te bereiken.


Op vrijdag 19 mei 2017 om 22:09 is de volgende vraag gesteld
Opdracht 10 zorgt een beetje voor verwarring, normaal gesproken als iets bijvoorbeeld de lucht in gaat zoals in deze opgave werkt er toch een resulterende kracht naar boven bij A in plaats van naar beneden en bij B hoort het geen resulterende kracht te hebben want er werkt voor even geen kracht meer op de druppel en bij C hoort de pijl naar beneden te wijzen vanwege de zwaartekracht die op de druppel werkt. Hoe komen ze hier op?

Erik van Munster reageerde op vrijdag 19 mei 2017 om 23:01
In alle situaties werken er maar twee krachten op de druppel: Zwaartekracht en luchtwrijving. De zwaartekracht wijst altijd naar beneden en is altijd even groot. De luchtwrijving (Fw) werkt tegen de bewegingsrichting in en hangt van de snelheid af.
In punt A wijst Fw naar beneden (vandaar dat de totale kracht naar beneden daar het grootst is). In punt B is Fw 0 omdat de snelheid daar nul is. Er werkt alleen zwaartekracht.
In punt C werkt Fw naar boven en compenseert de zwaartekracht waardoor de kracht 0 is

Ik denk dat de verwarring ontstaat doordat de druppel naar boven beweegt: Dat iets naar boven beweegt wil niet zeggen dat er ook een kracht naar boven is.


Op woensdag 5 apr 2017 om 21:04 is de volgende vraag gesteld
Als je de gegeven v waarmee het water uit de pompen komt omrekent van km/u naar m/s kom je uit op 55,56 m/s. Dan zou ik denken dat de maximale hoogte die in een seconde behaald kan worden 55,56 m is. Waarom klopt dit niet?

Erik van Munster reageerde op woensdag 5 apr 2017 om 22:12
Omdat de snelheid niet 55,56 m/s blijft. De snelheid neemt in de loop van deze seconde af. Daarom is de hoogte die bereikt wordt minder dan 55,56 m.


Op woensdag 5 apr 2017 om 15:30 is de volgende vraag gesteld
Bij opgave 7 bereken je dus de verhouding tussen J en W (J/s). Kan dit zomaar, of heb ik het niet goed begrepen?

Erik van Munster reageerde op woensdag 5 apr 2017 om 15:43
Normaal kun je niet zomaar Joule en Watt met elkaar vergelijken maar hier staat in de eerste regel van het artikel "elke seconde". Aangezien Watt betekent Joule per seconde is het vermogen gelijk aan de energie die in één seconde verbruikt wordt. Dus hier kan dit zomaar...