Inloggen

Friteuse
vwo 2008, 2e tijdvak, opgave 1Vraag over "Friteuse"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Friteuse

Op dinsdag 13 dec 2022 om 20:44 is de volgende vraag gesteld
Kunt u vraag 2 uitleggen? Ik begrijp niet waarom Q= Pt en Q=c(vet) x m(vet)x delta T + Cpan x delta T. (vooral het tweede deel van de formule +...)

Erik van Munster reageerde op dinsdag 13 dec 2022 om 21:49
Zijn eigenlijk 2 formule. Namelijk een formule om de warmte uit te rekenen die nodig is voor het verwarmen het vet in de pan (zie videoles soortelijke warmte)

Qvet = cvet * m * ΔT

En een formule om de warmte uit te rekenen voor het verwarmen van de pan zelf (zie videoles warmtecapaciteit)

Qpan = Cpan*ΔT

Als je de totale warmte wil weten tel je Qvet en Qpan bij elkaar op en zo komen ze aan de formule.


Op woensdag 24 apr 2019 om 13:17 is de volgende vraag gesteld
Bij vraag 2 staat, de warmte die tijdens de eerste 200 seconden door de binnenpan wordt afgestaan aan de omgeving is te verwaarlozen. Waarom kiezen ze qua temperatuur stijging dan wel 91-22? Ik dacht dat je dan juist 170-91 moet nemen...

Erik van Munster reageerde op woensdag 24 apr 2019 om 13:54
Bij je berekening van de soortelijke warmte moet je er juist vanuit gaan dat het hele vermogen wordt gebruikt voor het opwarmen van het frituurvet. Als er warmte zou ontsnappen zou niet alle energie die erin gestopt wordt naar de verwarming van het vet gaan. Dat wil zeggen dat de Q in de formule Q=c*m*deltaT dan niet meer klopt met de werkelijke waarde.

Vandaar dat je de berekening het best kunt doen aan de hand van de eerste 200 seconden als er nog geen (of heel weinig) warmte ontsnapt naar de omgeving.