Inloggen

Golfgenerator
vwo 2002, 1e tijdvak, opgave 4Vraag over "Golfgenerator"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Golfgenerator

Op donderdag 9 aug 2018 om 14:41 is de volgende vraag gesteld
Hallo,

Ik vroeg mij af bij opgave 12 waarom de frequentie van de lucht klein is bij een langere golf? Komt het doordat de snelheid van de lucht onafhankelijk (= constant) is van de golflengte en dus bij een langere golflengte de frequentie alleen daalt?

Erik van Munster reageerde op donderdag 9 aug 2018 om 18:05
Bij langere golflengte is de frequentie inderdaad lager als je uitgaat van dezelfde voortplantingssnelheid (f = v / lambda). Maar, het gaat hierbij wel om de voortplaatingssnelheid van de golven in het wateropppervlak, en niet om de snelheid van de lucht binnenin de golfgenerator.


Op woensdag 23 mei 2018 om 12:37 is de volgende vraag gesteld
Kunt u mij misschien uitleggen waarom er een maximale opbrengst is bij een top en een dal? (vraag 11)
Is er iets algemeens dat je hiervoor moet kennen?

Erik van Munster reageerde op woensdag 23 mei 2018 om 13:07
Niet echt iets wat je van te voren zou moeten leren. Je zult zelf op het idee moeten komen dat het apparaat het best werkt als de amplitude (het verschil tussen de hoogte) zo groot mogelijk is omdat de lucht dan met een grotere druk van de ene naar de andere kant geduwd wordt en er dus meer lucht verplaatst zal worden.

Druk hoorde in 2002 nog bij het examenprogramma. Zitten (zoals in veel oude opgaven) wel meer dingen in die je nu niet meer hoeft te kennen voor het CE in 2018 (bijvoorbeeld gevoeligheid).

Op woensdag 23 mei 2018 om 13:12 is de volgende reactie gegeven
Ah oke, bedankt!