Inloggen

Kabelhaspel
havo 2007, 1e tijdvak, opgave 2

Vraag over "Kabelhaspel"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Kabelhaspel

Op zaterdag 16 feb 2019 om 11:31 is de volgende vraag gesteld
In mijn natuurkundeboek heb ik een gelijksoortige opgave gemaakt over een kabelhaspel:
''Een pomp met een vermogen van 2,2 kW is via een kabelhaspel aangesloten op het stopcontact. De kabel heeft een lengte van 50 meter. De diameter van de koperen aders is 0.75 mm. Omdat de kabelhaspel niet is uitgerold, kan de kabel vrijwel geen warmte afgeven aan de lucht. In de kabel wordt dan per seconde 350 J aan elektische energie omgezet in warmte.''

De vraag is: toon dat aan. Ga er vanuit dat de spanning over de kabel te verwaarlozen is t.o.v. de spanning over de pomp.

Ik snap niet waarom ze in deze opgave 2x de lengte van de kabel nemen om de weerstand te bepalen. (Uitwerkingenboek zegt: ℓ = 2 x 50 = 100 m (Er zijn twee aders in serie geschakeld)

Erik van Munster reageerde op zaterdag 16 feb 2019 om 12:28
Dit is omdat er ín de kabel snoer twee draden naast elkaar lopen. De stroom loopt via de ene draad van het stopcontact naar de pomp en vervolgens via de andere draad van de pomp terug naar het stopcontact. Omdat stroom alleen in een gesloten kring loopt is het altijd zo dat als je iets op het stopcontact aansluit er twee draden in een kabel zitten.

Dit betekent dat de stroom ook een twee keer zo lange weg door de kabel aflegt. Een keer door de "heendraad"en een keer door de "terugdraad". Vandaar dat de lengte van de draad 2 x 50 m is.

Op zaterdag 16 feb 2019 om 14:51 is de volgende reactie gegeven
Bedankt! Ik snap het nu.