Inloggen

Kosmische achtergrondstraling
vwo 2006, 2e tijdvak, opgave 5


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Kosmische achtergrondstraling" is de 5e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Kosmische achtergrondstraling"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Kosmische achtergrondstraling

Op dinsdag 12 jan 2021 om 22:22 is de volgende vraag gesteld
Hoi,

Bij vraag 19 staat in het correctievoorschrift dat je een punt krijgt voor "gebruik van E = ∆m⋅c2 of van omrekeningsfactor 1 u = 931,49 MeV". Waarom moet je deze stap maken, aangezien je met BINAS tabel 7B van u meteen naar J kan omrekenen?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 12 jan 2021 om 22:58
Dat is wat ze bedoelen met “gebruik van de omrekeningsfactor...”. Je krijgt de punt dus ook als je het niet met E=mc^2 doet maar met Binas tabel 7. Je komt (uiteraard) op hetzelfde antwoord.


Bekijk alle vragen (2)Op dinsdag 22 mei 2018 om 17:28 is de volgende vraag gesteld
Hallo,

Ik heb een vraag over vraag 22. Ik heb de factor namelijk berekend d.m.v. de golflengtes te vergelijken en ik kom op hetzelfde antwoord uit maar ik reken dus geen energiën uit... Mag dat ook?

Ik doe factor= 0,97micrometer/ labdamax
en dan bereken ik labda max met de constante van wien uit.

Alvast bedankt.

Erik van Munster reageerde op dinsdag 22 mei 2018 om 18:04
Dat mag op zich ook. In het correctievoorschrift staat dat als je het niet met de energie uitrekent je "inzicht moet hebben in...". Je kunt het dus prima uitrekenen door de factor gelijk te stellen aan lambdamax1 / lambdamax2, maar alleen het goede antwoord is nog niet genoeg. Je zult in je antwoord er wel iets bij moeten zeggen over waaróm dit zo is.