Inloggen

Krabnevel
havo 2008, 1e tijdvak, opgave 6Vraag over "Krabnevel"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Krabnevel

Op dinsdag 10 jul 2018 om 14:25 is de volgende vraag gesteld
Hallo Erik,
Ik had een vraag over opgave 24 van dit examen waar het verdere verloop van beide lichtbundels moet worden getekend. In het antwoordmodel staan de lichtbundels op het brandvlak objectief uit elkaar getekend. Ik had echter de lijnen juist in brandpunt F laten samen komen. Wat doe ik fout? Hoe ontstaat de tekening zoals die in het antwoordmodel?
Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op dinsdag 10 jul 2018 om 14:32
In het algemeen geldt: alléén lichtstralen die loodrecht op de lens vallen komen in het brandpunt terecht. De lichtstralen die hier getekend staan vallen géén van allen loodrecht op de lens in en zullen dus niet door het brandpunt gaan.

Hoe je er dan wel achterkomt is door het tekenen van een hulplijn door het optische midden (O). Een lichtstraal door O gaat namelijk altijd rechtdoor en wordt niet afgebogen. Voor beide bundels kun je een lichtstraal tekenen door O. Zo kom je erachter wáár de lichtbundel op het brandvlak terechtkomt.

Als je dit punt eenmaal weet weet je ook waar de andere stralen van deze bundel terecht komen.

Op dinsdag 10 jul 2018 om 14:38 is de volgende reactie gegeven
Ah oke ik snap het! Heel erg bedankt!
Waar staat die F (brandpunt, toch?) dan wel voor die in de opgave is opgenomen?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 10 jul 2018 om 14:44
F is inderdaad het brandpunt. Dit punt heb je eigenlijk alleen nodig om te weten waar het brandvlak ligt waar het beeld op verschijnt. Dit staat al gegeven in de opgave dus het brandpunt zélf heb je inderdaad niet nodig.