Inloggen

Lensverwarming
havo 2008, 1e tijdvak, opgave 4


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Lensverwarming" is de 4e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Lensverwarming"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Lensverwarming

Op dinsdag 10 jul 2018 om 14:30 is de volgende vraag gesteld
Hallo Erik,
Bij vraag 18 moet op de uitwerkbijlage worden ingevuld hoe de warmteontwikkeling per seconde verandert na het losraken van contactpunt B. R1 en R2 worden 0. Komt dit doordat de stroom 0 A wordt of doordat de spanning 0 V wordt door deze weerstanden? Ik dacht namelijk dat er nog wel iets van warmteontwikkeling in R1 zou zijn. Waarom is dat niet zo?
Voor R3 en R4 geldt dat de warmteontwikkeling gelijk blijft. Hoe kan dat dan? Volgens mij verandert er met de spanning over deze weerstanden niets, maar dan zou alsnog de stroomsterkte nu toch hoger worden als die bij R1 en R2 wegvalt?
Hopelijk kunt u het mij uitleggen! Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op dinsdag 10 jul 2018 om 14:41
Als contactpunt B losraakt kan er geen stroom meer lopen door de bovenste tak van de schakeling. Er loopt dan dus geen stroom meer door R1 en R2 en deze zullen niet meer warm worden.

De stroom door de onderste weerstanden wordt bepaald door de spanning en de weerstand (I =U/R). In de vraag staat dat de spanning over de schakeling nog steeds hetzelfde als vóórdat contact B losraakt. U verandert dus niet voor de onderste weerstanden en R ook niet. Het vermogen van deze R3 en R4 blijft dus gelijk.

Op dinsdag 10 jul 2018 om 14:46 is de volgende reactie gegeven
Oké, ik begrijp het, dankuwel!