Inloggen

Luchtverfrisser
vwo 2006, 1e tijdvak, opgave 4


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Luchtverfrisser" is de 4e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Luchtverfrisser"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Luchtverfrisser

Op donderdag 18 jun 2020 om 14:50 is de volgende vraag gesteld
Is warmtecapaciteit wel SE stof?

Erik van Munster reageerde op donderdag 18 jun 2020 om 20:57
Materialen en stofeigenschappen is een SE-onderwerp voor VWO. (Domein E1) maar er is helaas géén officiële landelijk geldende omschrijving van wat je precies moet kennen hiervoor. Iedere school mag het dus zelf bepalen wat bij dit onderwerp hoort. Kan best zijn dat bij jou op school warmtecapaciteit erbij hoort. Zou het even op school navragen.


Bekijk alle vragen (2)Op maandag 8 apr 2019 om 22:08 is de volgende vraag gesteld
Waarom kijken we naar de steilheid voor delta T? Volstaat 58,5 - 20 niet?

Op maandag 8 apr 2019 om 22:11 is de volgende reactie gegeven
Is de formule C=Q/delta T af te leiden uit een formule die in BINAS staan, of is dit een kwestie van onthouden?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 9 apr 2019 om 13:16
Nee, als de temperatuur hoger is dan die van de omgeving ontsnapt er namelijk warmte aan de omgeving. Dit is de reden dat de grafiek steeds minder steil gaat lopen als je in de buurt van de eindtemperatuur komt. De warmte die door het verwarmingselement wordt afgegeven is dan namelijk even groot als de ontsnappende warmte waardoor de temperatuur constant 58,5 blijft.

Alleen helemaal aan het begin ontsnapt er nog geen warmte en komt alle warmte van het verwarmingselement ten goede aan het verhogen van de temperatuur. Daarom moet je alleen kijken naar de temperatuurstijging helemaal in het begin.

De formule staat niet letterlijk zo in BINAS maar een beetje verstopt. Tabel 35-C4 eerste formules: Als je c= C/m invult in Q=c*m*deltaT valt de m weg en krijg je Q = C*deltaT en dus C = Q/deltaT.

(Warmtecapaciteit is trouwens geen CE-examenstof meer)

Op dinsdag 9 apr 2019 om 16:30 is de volgende reactie gegeven
Duidelijk, bedankt!