Inloggen

Magneetveld van de aarde
VWO 2014, 2e tijdvak, opgave 4


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Magneetveld van de aarde" is de 4e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Magneetveld van de aarde"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Magneetveld van de aarde

Op zaterdag 13 okt 2018 om 20:02 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,

In het correctievoorschrift staat bij de laatste vraag dit antwoord. Zou u dit verder kunnen toelichten, ik heb moeite me dit voor te stellen.
''De opstelling staat horizontaal opgesteld. Dit betekent dat alleen de
horizontale component van het aardmagneetveld gemeten wordt.''

Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op zaterdag 13 okt 2018 om 21:41
Stel je legt een blaadje papier schuin op tafel en je teken op het papier een pijl die precies naar het noorden wijst.

De pijl wijst dan de richting van het magneetveld van de aarde aan... maar... eigenlijk is het magneetveld 3D. De pijl moet eigenlijk ook nog een beetje “in het papier wijzen”. Hij wijst dus eigenlijk een beetje schuin het papier in.

Met de horizontale component bedoelen ze de getekende pijl op het papier, met de verticale component bedoelen ze hoeveel de pijl “in” of “uit” het papier zou moeten steken.


Ilknur Soyturk vroeg op vrijdag 18 mei 2018 om 20:23
Beste Erik,

In de opgave staat ''lengte van de spoel'. Hoe moest ik in godsnaam weten dat ze hier 1 wikkeling bedoelen en niet HEEL de spoel ? Geld dat altijd als er ergens in de opgave lengte van de spoel staat, dat ze dan 1 wikkeling bedoelen ?

alvast bedankt Erik!

Ilknur Soyturk reageerde op vrijdag 18 mei 2018 om 20:32
oh bedoelen ze met lengte van de spoel, de spoel in z'n geheel ? Volgens mij ben ik in de war met lengte van de spoel en lengte van de draad....

Erik van Munster reageerde op vrijdag 18 mei 2018 om 23:09
De formule waar je de lengte van de spoel moet gebruiken hoorde in 2014 bij de examenstof vandaar dat er ook geen verdere uitleg bij staat over wat er met de lengte bedoeld wordt.

Maar in 2018 hoef je deze formule niet te kennen. Als er tegenwoordig een dergelijke vraag zou zijn over het magneetveld binnen een spoel zou er veel meer uitleg bij staan over wat er precies met de lengte bedoeld wordt.


Op donderdag 29 mrt 2018 om 19:59 is de volgende vraag gesteld
Hoe komen ze bij de formule L= N*Bi*d (vraag 15)? staat dat ergens in de Binas of moet je die zelf opstellen?
Alvast bedankt.

Erik van Munster reageerde op donderdag 29 mrt 2018 om 20:34
Die moet je hier zelf bedenken. Uit de opgave kun je halen dat het gaat om een draad die op een rol zit gewonden. De lengte van de draad (L) is de lengte van één wikkeling keer het aantal wikkelingen (N).
De lengte van één wikkeling is de omtrek van een cirkel met diameter d. Omtrek van een cirkel is 2*pi*r of pi*d. Bij elkaar wordt de formule voor de draadlengte dan

L = N * pi * d