Inloggen

Massaspectrometer
vwo 2010, 1e tijdvak, opgave 2


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Massaspectrometer" is de 2e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Massaspectrometer"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Massaspectrometer

Op dinsdag 27 mrt 2018 om 13:13 is de volgende vraag gesteld
Bij vraag 6 had ik als volgt dit antwoord. Lood 206 heeft het kleindste massa getal en zal onder invloed van de elektische kracht de grootste versnelling krijgen en dus de grootste snelheid krijgen. A=f/m. getal met de kleinste massa getal krijgt de grootste versnelling en dus de goorste snelheid (afstand blijft immers hetzelfde).

Volgens het antwoordmodel zou ik geen punten krijgen. Toch vind ik mijn antwoord niet fout en logisch. Licht dit aan mij of is het echt fout?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 27 mrt 2018 om 14:01
Bij alle examenvragen geldt dat als je een antwoord geeft wat niet volgens het antwoordmodel is maar wat, natuurkundig gezien, wél goed is je toch de punten krijgt. Om alle punten te krijgen moet je antwoord dan natuurkundig gezien ook 100% goed zijn.

Je antwoord is goed en je zal hier zeker punten voor krijgen. De versnelling (a) is inderdaad het grootst bij Pb-206 omdat de massa daarvan het kleinst is. Maar ik zou in het antwoord ook wel iets zeggen over het feit dat de elektrische kracht (F) gelijk is van alle isotopen omdat de lading gelijk is voor allemaal (1+).

Op dinsdag 27 mrt 2018 om 18:34 is de volgende reactie gegeven
duidelijk dank!