Inloggen

Om het hoekje
vwo 2022, 1e tijdvak, opgave 4
Vraag 16

Het product van de vervalreactie is Y-90 en bij het verval komt β--straling vrij. Het atoomnummer van Yttrium is 39 (Binas tabel 25,40A of 99). Uitgeschreven wordt de vervalvergelijking

… → 9039Y + 0-1β

Door gelijkstellen van het massa- en ladingsgetal links en rechts van de pijl komen we achter het massagetal en atoomnummer van de stof die vervalt. De naam van de stof vinden we vervolgens met het atoomnummer in Binas. De complete vervalvergelijking wordt dan

9038Sr → 9039Y + 0-1βomhethoekje-1
Als je de complete uitleg wil zien moet je eerst inloggen.


Vraag over "Om het hoekje"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Om het hoekje

Op zondag 14 apr 2024 om 15:28 is de volgende vraag gesteld
Hoi, Ik snap vraag 18 niet. Ik kon niet uithalen hoe de beta deeltjes bewegen en wat de stroomrichting is want er is niets over gezegd. Er staat wel waar de beta deeltjes zijn en was de links en recht kant maar verder staat er geen andere. Dus hoe moest ik alles wat u heeft uitgelegd en wat zij zeiden eruit halen en uit leggen? Ik snap er niks van.

Erik van Munster reageerde op zondag 14 apr 2024 om 16:22
De opgave gaat over een radioactieve bron die betastraling uitzendt (elektronen). Deze straling gaat vanuit de bron alle kanten op maar deze opgave gaat alleen over de straling die vanuit de bron recht omhoog gaat.

De betadeeltjes zijn negatief geladen en bij bewegende negatief geladen deeltjes geldt altijd dat de stroomrichting tegengesteld is aan de snelheid van het deeltjes. Vandaar het dat het blauwe pijltje dat de stroomrichting aangeeft naar de bron toewijst ipv ervan af.

Het afbuigen van de richting komt door het magneetveld. Zie de videoles over lorentzkracht. Daarin wordt ook uitgeleged hoe het zit met de snelheid en stroomrichting van negatieve deeltjes.


Op woensdag 7 feb 2024 om 19:59 is de volgende vraag gesteld
Bij vraag 22 gaat het over moleculen en lucht etc. Ik moest denken aan het magnetisch veld van de aarde wat hierop misschien invloed heeft is dit fout?

Erik van Munster reageerde op woensdag 7 feb 2024 om 20:48
In deze opgave gaat het om het magneetveld van de grote magneet die in de opstelling staat. Niet het magneetveld van de aarde. Dat is namelijk veel te zwak.


Op vrijdag 12 mei 2023 om 18:43 is de volgende vraag gesteld
Bij vraag 18 zegt u:” Buiten een magneet lopen veldlijnen altijd van de noordpool naar de zuidpool. De rechterkant van de magneet is dus de noordpool en de linkerkant de zuidpool. de veldlijnen lopen toch altijd van noord naar zuid? Ook binnen een magneet? Of wat bedoelt u daarmee?

Erik van Munster reageerde op vrijdag 12 mei 2023 om 18:57
De magnetische veldlijnen (groen in de afbeelding) lopen inderdaad van N naar Z. Maar de veldlijnen lopen door in het metaal van de magneet zelf. Staat niet getekend maar ze lopen onderdoor van de Z terug naar de N. Magnetische veldlijnen zijn altijd gesloten en hebben nooit een begin en eind.

Voor de richting geldt:
Buiten de magneet is de richting van N naar Z

Binnen de magneet is de richting van Z naar N.


Op maandag 8 mei 2023 om 12:48 is de volgende vraag gesteld
Hallo, mag je bij vraag 16 ipv een beta- deeltje ook e- opschrijven?

Erik van Munster reageerde op maandag 8 mei 2023 om 16:24
Ja: je mag het β of e noemen maar wél met kloppend ladings- en massagetal. In dit geval dus 0 (massa) en -1 (lading).