Inloggen

Onderwatergeluid
vwo 2008, 2e tijdvak, opgave 1

























Vraag over "Onderwatergeluid"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Onderwatergeluid

Op maandag 8 mei 2023 om 09:58 is de volgende vraag gesteld
hoi, behoort vraag 3 nog bij de examenstof van 2023?

Erik van Munster reageerde op maandag 8 mei 2023 om 16:10
Niet als het over onderzeeboten gaat. Wél als het over echografie (ultrasound) gaat. Medische beeldvorming hoort namelijk nu wel bij de examenstof. Dit lijkt daar wel op maar als je tegenwoordig een vraag als deze krijgt zal die over echografie gaan.


Op dinsdag 17 apr 2018 om 11:22 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,

Van water naar lucht is van een grotere n naar een kleinere n. Dit betekent toch dat er breking plaats zou horen te vinden van de normaal af? Ik begrijp niet zo goed hoe je dat moet zien. In dit geval zou ik juist denken dat de breking naar de normaal toe is getekent (als ik naar de uitwerkingen kijk)

Erik van Munster reageerde op dinsdag 17 apr 2018 om 11:57
Als het over licht zou gaan zou je gelijk hebben. De brekingsindex voor licht is in water groter dan in lucht en de breking zou inderdaad van de normaal af moeten zijn.

Maar het gaat hier niet over licht maar over geluid. Hier geldt ook de wet van snellius maar de brekingsindex van lucht en water zijn anders. Omdat de geluidssnelheid groter is in water dan in lucht is de brekingsindex van water voor geluid KLEINER dan die in lucht.
Precies andersom dus, vandaar...


Thomas Rous vroeg op zaterdag 7 apr 2018 om 22:04
Beste Erik,

Waarom kan je stellen dat er door het onderstaande buiging optreedt?

inzicht dat er vanwege buiging minder terugkaatsing optreedt omdat de
afmeting van het voorwerp kleiner is dan de golflengte

Erik van Munster reageerde op zaterdag 7 apr 2018 om 22:26
Als de golflengte groter is dan de afmetingen van datgene waar de golf tegenaan botst "spoelt" de golf eromheen en zal er nauwelijks iets met de golf gebeuren.

Je kunt het vergelijken met wat er gebeurt als een golf op zee op een eiland botst. De golf zal breken en het eiland heeft dus effect op de golf. Als dezelfde golf i.p.v. tegen een eiland tegen een paal aanbotst die op de zeebodem staat (véél kleiner) zal er helemaal niks met de golf gebeuren. Hij spoelt gewoon om de paal heen alsof er niks gebeurt is.

Dit is ook de reden dan kleine vissen nauwelijks effect hebben op de geluidsgolven die een veel grotere golflengte hebben.