Inloggen

Op zoek naar Higgs
VWO 2013, 1e tijdvak, opgave 4


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Op zoek naar Higgs" is de 4e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Op zoek naar Higgs"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Op zoek naar Higgs

Op zondag 14 okt 2018 om 19:57 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,

Bij vraag 19 wordt de middelpuntzoekende kracht en lorentzkracht aan elkaar gelijk gesteld. Kunt u het verder toelichten waarom de lorentzkracht niet consistent één richting heeft maar dat ie telkens van richting veranderd. Ik begrijp dit niet.

Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op zondag 14 okt 2018 om 21:31
Dit komt omdat de deeltjes in een cirkelvormige baan versneld worden. Bij het doorlopen van de cirkel verandert de richting doorlopend. Als de richting waarin het deeltje verandert, verandert ook de richting van de lorentzkracht.

Resultaat is dat de lorentzkracht op elk moment naar het (denkbeeldige) midden van de cirkelbaan gericht is.


Op vrijdag 20 apr 2018 om 06:51 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,

Is het misschien mogelijk om in een aparte a4 pdf. Een overzicht te maken van oude examens met de opgaves die wij wel kunnen maken? Ik merk dat het nu nogal een beetje zoeken is wat overeenkomt met het examenprogramma. Ik denk dat veel studenten die willen blokkenv voor het CE er veel baat bij zullen hebben.

Fijn weekend!

Erik van Munster reageerde op vrijdag 20 apr 2018 om 12:25
Goed idee maar is lastig te maken. Voor examenopgaven van vóór 2015 is het vaak zo dat opgaven voor 90% overeenkomen met de examenstof maar dat er een paar onderdelen zijn die er niet meer bij horen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de hele opgave nutteloos is. Je kunt hem nog steeds gebruiken om te oefenen.

Als je twijfelt of een bepaalde (deel)vraag nog bij het examen hoort kun je me gewoon vragen als je iets tegenkomt waarover je twijfelt.

Sowieso geldt dat de examens 2017, 2016 (en 2015 voor HAVO) overeenkomen met het examenprogramma.


Peter Ester vroeg op maandag 6 mrt 2017 om 15:04
Waarom is bij vraag 17 b de goede richting ipv a? Dan staat de twee Fl toch niet loodrecht op elkaar?

Erik van Munster reageerde op maandag 6 mrt 2017 om 15:48
Uit de vorige vraag kun je opmaken dat in het binnenste gedeelte het magneetveld het papier in is gericht (een kruisje zeg maar). Uit het verhaal kun je verder opmaken dat het antideeltje een positieve lading heeft.

Als je voor het naar links vliegende positieve deeltje de linkerhandregel toepast vindt je dat de Lorentzkracht naar beneden werkt (vinger naar links wijzend, handpalm naar boven). Het deeltje zal dus naar beneden afgebogen worden in het binnenste gedeelte van de spoel. Dit is baan b.


Op maandag 6 mrt 2017 om 14:59 is de volgende vraag gesteld
Waarom is het deeltje bij vraag 16 een muon?

Erik van Munster reageerde op maandag 6 mrt 2017 om 15:59
Er zijn twee mogelijkheden: Deeltje is een muon (negatief) of een anti-muon (positief). Met de linkerhandregel kun je bepalen welke van de twee het is. Het magneetveld is in het binnenste gedeelte het papier in gericht en het deeltje beweegt naar rechts.

Stel het is een anti muon. Vingers wijzen naar rechts (in de bewegingsrichting), palmen wijzen naar boven. Duim wijst naar boven. Dit klopt niet want de afbuigrichting is juist naar beneden.

Stel het is een muon. Vingers wijzen naar links (tegengesteld aan de bewegingsrichting want deeltje is negatief), palmen wijzen naar boven. Duim wijst naar onder. Dit klopt wel want de afbuigrichting is naar beneden.

Dus: Muon.