Inloggen

Ouderdomsbepaling
vwo 2012, 2e tijdvak, opgave 2


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Ouderdomsbepaling" is de 2e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Ouderdomsbepaling"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Ouderdomsbepaling

Op vrijdag 12 apr 2019 om 15:31 is de volgende vraag gesteld
Misschien is dit meer een wiskundevraag, maar als ik voor vraag 5 de formule invul, weet ik niet precies hoe ik het formuleer naar t=. Kunt u dat laten zien?

Erik van Munster reageerde op vrijdag 12 apr 2019 om 15:56
Kijk even bij vraag 7 van IoniserendeStralingVWO (menu bovenin bij "oefenen"). Deze vraag gaat precies over hoe je zo'n formule met log erin omschrijft. Uitwerking staat ook op de site.


Bekijk alle vragen (2)Op woensdag 28 mrt 2018 om 10:57 is de volgende vraag gesteld
Meneer ik vind dit een beetje een vaga vraag. Ik dacht dat ik had geleerd dat als er toon aanstond je nooit 3,9 mag gebruiken of het gegeven getal. Want ik snap niet wat de bedoeling hier is of wat ervan je gevraag wordt, in het correctievoorschrift reknenen ze namelijk zelf ook terug. Ik deed dit ook (als hulpsteun) en kwam zo ook wel achter de benodigde getallen. Ik had met de formule van N= N0 x o,5^t/halververingstijd ook achter het benodigde aantal kalium. en rekende toen met 0,77 het benodigde aantal Argon uit. Maar ik wist dat dit niet mocht omdat ik feite gewoon terugrekende want ik dacht dat je dit ook moest kunnen zonder de gegeven 3,9. Maar in het correctiemodel rekenen ze in feite ook terug en willlen ze alleen de gegeven formule aantonen klopt dat?

Erik van Munster reageerde op woensdag 28 mrt 2018 om 14:57
Als in een opgave staat "toon aan" betekent dit dat je moet aantonen dat een bepaalde waarde klopt met andere gegevens of grafieken die in een opgave staat. Je kunt inderdaad uitrekenen of het antwoord wat je uitrekent uitkomt op 3,9 miljard maar het mag ook andersom. Je mag dus ook vanuit 3,9 miljard terugrekenen. Als je hierbij uitkomt op een verhouding van 0,77 heb je aangetoond dat het klopt.

Er is dus niet één bepaalde "volgorde". Als je laat zien dat het klopt, klopt het en heb je het aangetoond.