Eerder gestelde vragen | PET samen met CLI
Op zondag 5 mei 2024 om 21:28 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Ik snap niet helemaal hoe het zit met de richtingen van de elektrische veldlijnen bij vraag 9. De - kant van de watermoleculen wordt toch juist aangetrokken tot het positron, waarom zijn de pijlen dan vanaf de - kant van de watermoleculen van het positron af getekend (en niet naar het positron toe)?
Erik van Munster reageerde op maandag 6 mei 2024 om 06:21
Veldlijnen geven de richting aan waarin de kracht werkt op een positief deeltje (dat is betekenis van een veldlijn).
Dit betekent dat een negatief deeltje, of in dit geval de negatieve kant, juist de andere kant op wordt getrokken. Vandaar dat de deeltjes zich zo richten dat de + in de richting van de veldlijn wijst en de - de andere kant op.
Op maandag 6 mei 2024 om 14:33 is de volgende reactie gegeven
Beste Erik, bedankt maar ik begrijp het nog steeds niet helemaal. Een veldlijn is toch de richting van de kracht die een proeflading in een bepaald punt zou ondervinden, een proeflading kan dan toch zowel positief als negatief zijn? En ik dacht dat veldlijnen altijd van + naar - lopen maar hier zijn de veldlijnen in de watermoleculen juist omgekeerd getekend.
Erik van Munster reageerde op maandag 6 mei 2024 om 16:05
Stel dat je een positief geladen voorwerp hebt en een negatief geladen voorwerp. Dan zorgt dit voor een elektrisch veld en lopen de veldlijnen inderdaad van het positieve voorwerp naar het negatieve.
Een positieve proeflading zal dan kracht in de richting van de veldlijnen ondervinden en dus worden afgestoten door het positieve voorwerp en aangetrokken door het negatieve.
Een molecuul dat zich in dat veld bevindt zal met een +kant naar het negatieve voorwerp worden aangetrokken en met de -kant naar het positieve voorwerp. Als je in het molecuul zelf zou kijken zou de veldlijn inderdaad van - naar + lopen.
Inderdaad verwarrend maar belangrijk is het niet de veldlijnen zijn die het molecuul zelf creërt maar een extern opgewekt veld.
Is ook zo in deze opgave. Gaat om een extern veld waarlangs de moleculen zich als reactie richten en dus niet een door de moleculen zelf opgewekt veld.
Op maandag 6 mei 2024 om 16:49 is de volgende reactie gegeven
Beste Erik,
Ah oké, bedankt. Dus als ik het goed begrijp komen de regels van elektrische veldlijnen overeen met die van magnetische veldlijnen, waar in het magneet de veldlijnen van zuid naar noord lopen en buiten de magneet van noord naar zuid?
Erik van Munster reageerde op maandag 6 mei 2024 om 17:04
Hier lijkt binnen een molecuul inderdaad op hoe het met magnetische veldlijnen zit.
Op vrijdag 21 okt 2022 om 12:38 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Waarom zal de netto elektrische veld zich verplaatsen met de positron?
Mvg :)
Erik van Munster reageerde op vrijdag 21 okt 2022 om 13:12
Omdat het positron de oorzaak is van het elektrisch veld waardoor de watermoleculen zich gaan richten. Als het positron zich op een andere plaats bevindt zullen ook andere watermoleculen zich in de buurt bevinden en dus ook andere moleculen beinvloed worden. Het patroon van gerichtte moleculem verplaatst zich daarom mee met het positron.
Op vrijdag 21 okt 2022 om 13:16 is de volgende reactie gegeven
Dus als er geen netto elektrisch veld is, dan beweegt de positron niet, omdat er een bepaalde evenwicht is?
Erik van Munster reageerde op vrijdag 21 okt 2022 om 13:30
Nee, positron beweegt sowieso omdat het met grote snelheid wordt uitgezonden bij het β+_verval. Het elektrisch veld is juist een reactie op het aanwezige positron.
Op donderdag 20 mei 2021 om 21:22 is de volgende vraag gesteld
Hallo,
Bij opgaven 2: Het schatten van de PET afstand, snap ik niet waarom dit 1.30mm is.
Ze vertellen ervoor dat in de figuur 5 die je daar ziet : "Een dik spoor geeft aan dat
er Cerenkov-straling wordt uitgezonden.". Dit betekent dan toch dat deze tekening de d CLI vertegenwoordigd? De baan zonder straling neem ik dan aan dat je die niet ziet. In de figuur erboven (figuur 4) staat dat d PET ongeveer 2x zo lang is als d CLI.
Is het dan niet 1.30mm * 2 = 2.60mm? Zou deze beredenering goed gerekend worden op het examen?
Erik van Munster reageerde op donderdag 20 mei 2021 om 22:00
In figuur 5 zie je zowel het CLI-spoor (dik) áls het spoor daarna (iets dunner) tot het annihileert. Het is dus niet zo dat je alleen het CLI-spoor ziet in figuur 5. Je kunt beide opmeten en het is dus ook de bedoeling dat je in de figuur 5 de lengte opmeet.
Op dinsdag 2 jun 2020 om 13:34 is de volgende vraag gesteld
Ik kan F-18 niet vinden. In de Binas is alleen een Flourine isotop met een massanummer van 19. Of mis ik iets?
Erik van Munster reageerde op dinsdag 2 jun 2020 om 16:15
Nee, klopt. F-18 staat niet in Binas maar je kunt wel uit alle gegevens in de vraag bedenken wat je moet weten (zie ook opmerking bij vraag 7 hierboven). Lang niet alle bestaande isotopen staan in Binas.