Inloggen

Planck
vwo 2021, 1e tijdvak, opgave 1

Vraag 1

De aardatmosfeer absorbeert sommige soorten elektromagnetische straling. Microgolfstraling heeft een golflengte van ongeveer 1 mm (zie Binas tabel 19B). In Binas tabel 30E is te zien dat 100% van deze straling geabsorbeerd wordt. Vanaf het aardoppervlak is microgolfstraling dus niet zichtbaar.planck-1
Als je de complete uitleg bij oudere examenopgaven wil zien moet je eerst inloggen.
Vraag over "Planck"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Planck

Op zondag 14 mei 2023 om 14:05 is de volgende vraag gesteld
Kan je bij opdr 6 ook de opp van T zon - opp T zon aarde doen? Ik kom dan op 1.8 x 10^10 uit. Met hokjesmethode

Erik van Munster reageerde op zondag 14 mei 2023 om 14:14
Nee dat zou geen zin hebben. Hokjesmethode gebruik je alleen als je het product van horizontale grootheid en verticale grootheid wil weten. Bijvoorbeeld afstand uit v,t-grafiek (want x=v*t).

Dat is hier niet zo: je wil een afstand weten en die staat op de x-as en kun je gewoon aflezen.


Op zaterdag 26 mrt 2022 om 13:52 is de volgende vraag gesteld
Goedemiddag meneer,
Ik merk dat ik bij opgaves zoals opgave 4 het erg lastig vind om erachter te komen uit welke formules in Binas de gegeven formule is omgeschreven.
Wat ik wel weet is dat bij een voorwerp met een cirkelbeweging om een planeet, geldt dat Fg=Fmpz. Echter wat ik niet begrijp is hoe ik moet weten dat ik Fg = m x a moet gebruiken. In Binas staat namelijk de formule Fg = G x (mM/r^2), dus ik dacht dat ik daar iets mee moest.

Erik van Munster reageerde op zaterdag 26 mrt 2022 om 18:21
Is helaas geen standaardrecept voor dit soort afleiding. Wat een “hint” is , is het feit dat je “a” (versnelling) ziet staan waar je op uit moet komen.

Je weet dan al bijna zeker dat je de 2e wet van Newton nodig hebt (F=m*a). Dit is namelijk een van de weinig formules in Binas waarin versnelling voorkomt.