Eerder gestelde vragen | Plasmalamp
Op donderdag 14 mrt 2024 om 16:55 is de volgende vraag gesteld
Hoi!
Over vraag 23. Elektronen lopen toch altijd van - naar +? Als het aluminiumfolie negatief is dan lopen de elektronen toch juist naar de aarde? Of gaan de elektronen vanuit de aarde naar de folie om deze negatief te maken? Dit is me niet duidelijk. Dankjewel!
Erik van Munster reageerde op donderdag 14 mrt 2024 om 17:17
Klopt: Elektronen worden afgestoten door minlading en aangetrokken door pluslading.
Maar dat is hier niet de vraag. Het aluminiumfolie dat in het plaatje in de opgave staat is nog niet geladen en de vraag is hoe elektronen ervoor gaan zorgen dat het negatief geladen gaat worden. Dat kan door er elektronen naar toe te laten stromen. Ze worden namelijk aangetrokken door de pluslading aan de andere kant van het glas.
Op vrijdag 16 jun 2023 om 18:09 is de volgende vraag gesteld
Hoi, hoe bepalen ze bij vraag 21 de trillingstijd, T?
Erik van Munster reageerde op vrijdag 16 jun 2023 om 19:33
Ze bepalen de trillingstijd met figuur 4. Dit is een foto van het scherm van een oscilloscoop: eigenlijk een u,t-grafiek waarbij elk hokje 20μs duurt. Als je telt zie je dat 5 complete trillingen 8 hokjes duren en dat één trilling dus 8/5 * 20 μs duurt.
Op vrijdag 28 okt 2022 om 18:02 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Bij vraag 25 gaan ze van het aantal mol naar het aantal moleculen. Ik snap alleen niet hoe ze dat doen?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 29 okt 2022 om 09:50
Een “mol” is altijd een vast aantal moleculen. Dit aantal heet “het getal van Avogadro” (afkorting N_A) en is in elke situatie hetzelfde. Staat in Binas tabel 7.
Als je het aantal mol (n) weet vermenigvuldig je met het getal van Avogadro voor het aantal moleculen.
Op dinsdag 23 apr 2019 om 16:51 is de volgende vraag gesteld
Antwoord: Als de gasdruk laag is, is de gemiddelde afstand tussen de moleculen relatief groot en is dus de vrije weglengte groot. De elektronen kunnen dan tussen opeenvolgende botsingen voldoende snelheid (kinetische energie) krijgen om elektronen uit de schil van een heliumatoom te slaan, dus om heliumatomen te ioniseren.
Is het niet zo dat door een botsing ze kinetische energie kwijtraken? Bouwen ze tijdens die grotere weglengte weer kinetische energie op? (waar komt die dan vandaan)
Erik van Munster reageerde op dinsdag 23 apr 2019 om 17:37
Dat komt doordat de elektronen een kracht ondervinden door elektrische spanning. Hierdoor worden de elektronen versnelt en neemt hun snelheid toe. Hoe langer ze hierbij géén heliumatomen tegenkomen hoe langer ze de tijd hebben om te versnellen en dus om steeds meer snelheid te krijgen.
Na elke botsing raken ze hun kinetische energie kwijt en beginnen ze als het ware "opnieuw" met versnellen.