Eerder gestelde vragen | Satelliet met tether
Op vrijdag 5 jul 2024 om 20:32 is de volgende vraag gesteld
Meneer hoe weet je dat je bij vraag 18 de antwoord kunt verkrijgen door de steilheid v/d grafiek te gebruiken? is er een truc waaraan ik dat kan zien,
normaal weet ik dat bv als v= dx/dv (raaklijn) is en a=dv/at ect.. wanneer je dY/dX kan doen dat je de raaklijnmethode kunt gebruiken, maar in dit geval snap ik dat niet zo goed.
Erik van Munster reageerde op vrijdag 5 jul 2024 om 22:11
Gevraagd wordt de verandering per omwenteling. Met andere woorden: verplaatsing per tijd en dus eigenlijk een snelheid. De grafiek is eigenlijk ook een plaats,tijddiagram.
Vandaar dat je hier, net zoals met snelheid uit een plaats-tijddiagram, ook met een raaklijn de daling oer omwenteling bepaalt.
Op woensdag 23 mei 2018 om 19:56 is de volgende vraag gesteld
Hallo,
Ik snap nog steeds niet echt hoe ik de krachten en magnetische velden kan bepalen bij vraag 19. Ik hoop dat u mij verder kan helpen.
Bijvoorbaat dank
Erik van Munster reageerde op woensdag 23 mei 2018 om 20:34
De richting van de kracht die op de satelliet werkt kun je bepalen met de linkerhandregel (zie evt de videoles "Lorentzkracht" onder het kopje Elektrische Magnetische velden als je niet meer weet hoe deze werkt)
De stroomrichting (I) staat aangegeven in de afbeelding.
Het magneetveld (B) kun je afleiden aan het plaatje van de aarde. Het magneetveld van de aarde loopt buiten de aarde van de geografische zuidpool naar de noordpool en wijst dus op de plaats van de satelliet in het plaatje naar rechtsboven.
Als je I en B eenmaal weet kun je de linkerhandregel toepassen. Je duim wijst dan "het papier in". Dit betekent een Lorentzkracht in oostelijk richting.