Inloggen

Slinger van Wilberforce
havo 2014, 2e tijdvak, opgave 2Vraag over "Slinger van Wilberforce"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Slinger van Wilberforce

Op woensdag 9 mei 2018 om 14:43 is de volgende vraag gesteld
Hallo,
Ik heb een vraag bij opgave 6. Hier moet de kracht van de veer op het blok berekend worden. Er wordt dus gevraagd naar de kracht van de VEER. Dus het lijkt er dan op dat alleen de Fv = C·u gebruikt moet worden.
Als de kracht op het blok in het algemeen zou moeten berekend (wat hier dus niet wordt gevraagd) dan lijkt het mij dat dat dus de kracht van de veer (naar boven) en de kracht van de zwaartekracht (naar beneden) is. Dus dan zou in mijn ogen de kracht op het blokje dus naar beneden gericht zijn, want als je beide krachten zou berekenen is de zwaartekracht groter dan de veerkracht naar boven dus is de resulterende kracht naar beneden gericht.
In het antwoordmodel rekenen ze wel met de zwaartekracht en de veerkracht maar ze tellen dit bij elkaar op. Hoe kan dat? De vraag ging om de kracht van de veer en bovendien zouden deze krachten toch tegengesteld gericht zijn?

Erik van Munster reageerde op woensdag 9 mei 2018 om 15:33
Als je de vraag goed leest zie je dat de veer 9 cm naar beneden getrokken wordt vanaf de evenwichtsstand. In de evenwichtsstand is de veer ook al uitrekt namelijk tot een lengte waarbij Fveer en Fz in evenwicht zijn. Er is dan al een Fveer naar boven die even groot is als Fz. Als er daarna óók nog aan de veer getrokken wordt moet de veer dus een nog grotere kracht naarbiven uitoefenen: niet alleen Fz maar ook nog de trekkracht. Vandaar.