Inloggen

Steppen
vwo 2006, 1e tijdvak, opgave 1

Vraag over "Steppen"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Steppen

Op donderdag 23 jun 2022 om 20:15 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,

ik begrijp deelvraag 3 niet helemaal, is snap dat de oppervlakte onder de grafiek gelijk is aan de stoot, maar waarom is dit gelijk dan aan massa x delta v?

Zelf leek mij het logisch om deze vraag te antwoorden met de wet van behoud van energie.

Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op donderdag 23 jun 2022 om 20:58
Als je iets versnelt door hier gedurende een korte tijd (t) een kracht (F) op uit te oefenen dan heet dit een “stoot”. Hierbij geldt

F*s = m*v

In 2006 hoorde stoot bij het examenprogramma en toen stond de formule ook in Binas. Inmiddels niet meer en je hoeft het dus niet te kennen.


Op donderdag 22 mrt 2018 om 18:22 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,

Deelvraag 4 van deze opdracht begrijp ik niet. Het lijkt alsof het antwoordmodel suggereert dan de Fn verdeeld wordt over de step en de voet. Zelf heb ik het idee dan de Fn juist groter wordt als hij afzet, want op de step en op de voet wordt nu een normaalkracht uitgeoefend. Welke denkfout maak ik?

Ik hoor het graag van u!

Erik van Munster reageerde op donderdag 22 mrt 2018 om 20:36
Als hij afzet wordt Fn op de voet inderdaad groter. Geen denkfout dus.

Maar: waar het hier om gaat is de normaalkracht op de step zelf: Op het moment dat Arie zich afzet tegen de grond rust niet het volle gewicht van Arie op de step. De step wordt dan eventjes minder zwaar als het ware. Dit betekent dat ook de banden minder ingedeukt zijn en dat dus ook de rolwrijving eventjes minder groot is.