Inloggen

Temperatuursensor maken
VWO 2010, 1e tijdvak, opgave 6


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Temperatuursensor maken" is de 6e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Temperatuursensor maken"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Temperatuursensor maken

Op vrijdag 20 jul 2018 om 13:25 is de volgende vraag gesteld
Hallo Erik, waarom wordt bij vraag 1 de lijn die bij A hoort horizontaal getekend? Als de temperatuur toeneemt zal de weerstand van de NTC toch dalen, waarom blijft de spanning U dan bij elke waarde van de temperatuur (en dus weerstand) gelijk?

Erik van Munster reageerde op vrijdag 20 jul 2018 om 15:26
Zoals je in het schema kunt zien, zitten bij A de twee aansluitpunten direct met de twee polen van de batterij verbonden. De spanningsmeter zal dan dus de batterijspanning aangeven en de waarde van de weerstand van de NTC maakt daarbij niks uit.

De waarde van de NTC is wél van belang voor de stroom die er gaat lopen maar daar gaat het in deze opgave niet over.


Maha Mahdi vroeg op zaterdag 21 apr 2018 om 12:49
Hallo,
Ik snap nog steeds niet hoe ze bij het antwoord van vraag 4 komen. Zou u mij dit willen uitleggen?

Maha

Erik van Munster reageerde op zaterdag 21 apr 2018 om 17:41
Welke vraag bedoel je? Vraag 22,23,24 of 25?

Maha Mahdi reageerde op zaterdag 21 apr 2018 om 17:49
Mijn excuses. Ik heb de pilotversie gemaakt waardoor het verschilt.. ik bedoelde deze opgave:

"Jeroen wil zijn temperatuursensor gaan gebruiken in zijn computer. De temperatuur mag daar niet boven 25 °C komen. Daarom wil Jeroen een automatisch systeem met een ventilator in de computerkast bouwen. Om dit koelsysteem te ontwerpen, bouwt Jeroen eerst een automatische schakeling op een systeembord. Deze schakeling moet voldoen aan de volgende eisen:
− De ventilator moet gaan draaien als de temperatuur in de computer boven
de 25 °C komt.
− De ventilator moet blijven draaien zolang de temperatuur hoger is dan 25 °C. − Als de temperatuur onder de 25 °C komt, moet de ventilator nog 20 s doordraaien.
In de figuur op de uitwerkbijlage is een gedeelte van het ontwerp weergegeven. 5p 4 Maak het ontwerp af, zodat het voldoet aan de eisen die Jeroen gesteld heeft."

Erik van Munster reageerde op zaterdag 21 apr 2018 om 18:16
Het lijkt erop dat dit een opgave is over digitale elektronica en systeemborden. Dit is iets wat niet meer in het huidige examenprogramma zit (alleen als keuzeonderwerp bij de HAVO). Je hoeft dit dus niet te kunnen voor het centraal examen.

Als je toch wil dat ik je help, mail me even de opgave zelf (mét de uitwerkbijlage). Kan ook gewoon via mail (zie contact hierboven).