Inloggen

Temperatuursensor
vwo 2002, 1e tijdvak, opgave 2


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Temperatuursensor" is de 2e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Temperatuursensor"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Temperatuursensor

Teun Wereld van der vroeg op dinsdag 3 mei 2022 om 14:26
Beste meneer,

Bij vraag 6 kom ik er niet uit waarom ze de twee weerstanden bij elkaar optellen. Ze vragen toch om de sensorspanning tussen het gele en het zwarte draad, dus je wilt R2 in mijn optiek berekenen en niet Rtot. Zou u dit aan mij uit kunnen leggen?

Alvast bedankt!

Erik van Munster reageerde op dinsdag 3 mei 2022 om 14:38
Klopt, ze vragen de spanning over R2. Maar om dit uit te rekenen moeten we de stroom weten en de stroom gaat door R1 én R2 want ze staan in serie. De stroom wordt dus bepaalt door de totale weerstand vandaar dat ze R1 en R2 optellen. Als de stroom eenmaal bekend is kun je de spanning tussen zwart en geel daarna uitrekenen met R2 en de wet van Ohm.


Bekijk alle vragen (2)Op zondag 12 aug 2018 om 01:03 is de volgende vraag gesteld
Hallo,

Zou u misschien kunnen uitleggen hoe je opgave 5 moet aanpakken? Ik snap niet zo goed hoe ze aan de conclusies komen bij het eindantwoord.

Op zondag 12 aug 2018 om 01:15 is de volgende reactie gegeven
Daarnaast bij 6 waarom zijn U en I in serie? Of is de gesloten kringloop van zwart tot geel? Ik dacht namelijk dat rood ook nog verbonden was, waardoor geel de scheiding vormt, en dus een parallelschakeling had gecreërd?