Inloggen

Tower of terror
havo 2011, 1e tijdvak, opgave 1Vraag over "Tower of terror"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Tower of terror

Op donderdag 23 mei 2024 om 13:43 is de volgende vraag gesteld
Ik heb een vraag, bij bijvoorbeeld vraag drie daar moet je E,totin = E,totuit doen. Maar hoe weet je welke grootheid je bij E,totin en welk je bij E,totuit gebruikt. Want bij een andere opgave werd Ez gelijkgesteld aan volgensmij F* S

Erik van Munster reageerde op donderdag 23 mei 2024 om 14:05
Met Etot,in = Etot,uit bedoel je de wet van behoud van energie. De grootheid waar het daar altijd over gaat is energie. De totale energie aan de linkerkant van de = is hetzelfde als aan de rechterkant.

Welke energiesoorten dat zijn verschilt per vraag. Bij vraag 3 zijn dat zwaarte-energie en kinetische energie elk met een eigen formule on die te berekenen.

W=F*s kom je tegen als je wil weten hoeveel arbeid wordt verricht door een bepaalde kracht. Dat is hier niet zo bij deze vraag.


Op zaterdag 3 mrt 2018 om 14:52 is de volgende vraag gesteld
Ik begrijp niet wanneer en hoe je soscastoa moet gebruiken, dit is niet goed uitgelegd tijdens de les. Wanneer moet je nou sinus, tantes of cosinus gebruiken?

Erik van Munster reageerde op zaterdag 3 mrt 2018 om 15:08
Dit is eigenlijk meer wiskunde dan natuurkunde. In de natuurkunde gebruik je het voornamelijk bij het ontbinden van krachten. De sin, cos en tan van een hoek is steeds de verhouding tussen twee zijden van een rechthoekige driehoek: SOSCASTOA is een ezelsbruggetje:

Sin is de lengte van de overstaande zijde (O) gedeeld door de schuine zijde (S).
Cos is de lengte van de aanliggende zijde (A) gedeeld door de schuine zijde (S).
Tan is de lengte van de overstaande zijde (O) gedeeld door de aanliggende zijde (A).

Met je rekenmachine kun je de sin,cos of tan van een hoek berekenen of (omgekeerd) berekenen welke hoek er hoort bij een bepaalde sin,cos of tan.

In deze opgave gaat de vraag over Fres en Fz. In de afbeelding kun je er achter komen dat Fres de overstaande zijde (O) is van hoek alfa en dat Fz de aanliggende zijde (A) is.

Dit betekent dat je hier de tangens nodig hebt om de hoek te berekenen.