Inloggen

Zweefvliegen
vwo 2007, 2e tijdvak, opgave 3

























Vraag over "Zweefvliegen"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Zweefvliegen

Op dinsdag 30 mei 2023 om 16:10 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,

Wat betreft vraag 11 heb ik twee vragen. De eerste vraag is: hoe weet je hoe lang de "Flift" moet zijn?

Mijn tweede vraag gaat over de berekening van de straal, waarbij een hoek van 25 graden wordt gebruikt. Als ik naar de formule van tangus kijk, zie ik dat dit de verhouding is van de overstaande zijde tot de aanliggende zijde (overstaande/aanliggende)
Als we aannemen dat de linker horizontale vector de "Fmpz" (overstaande zijde) is en de aanliggende zijde "Fz" is, zou de hoek van tangus zich bevinden bij de tekst "Fz" in de afbeelding. Mijn vraag is: de kantelingshoek en de hoek waar de tekst "Fz" zijn niet hetzelfde? Waarom worden hier dezelfde hoekwaarden gebruikt?

Erik van Munster reageerde op dinsdag 30 mei 2023 om 17:02
Eerste vraag: Flift teken je zo lang tot de verticale component van Flift even lang is Fz. Die verticale component staat niet getekend in de tekening in het correctievoorschrift maar die moet dus even lang zijn als Fz. Zo weet je de lengte.

Erik van Munster reageerde op dinsdag 30 mei 2023 om 17:08
Tweede vraag:
Klopt, de hoek alfa in de tekening is niet de hoek die je gebruikt om te zien wat overstaand en aanliggend is. Die hoek zou de hoek zijn tussen de verticale component van Flift en Flift. Maar deze hoek is wél even groot als de hoek alfa in de tekening vandaar dat ze het zo opschrijven.


Op donderdag 10 mei 2018 om 10:42 is de volgende vraag gesteld
Zou u mij kunnen uitleggen waarom bij vraag 11 met tan wordt gerekend? Hier moet de straal berekend worden en wordt de Fmpz opeens toegepast..

Erik van Munster reageerde op donderdag 10 mei 2018 om 16:49
Voor het maken van een bocht is, zoals voor elke cirkelbeweging, een middelpunt-zoekende kracht nodig Fmpz. Deze kracht werkt in de figuur horizontaal naar rechts. Als je weet hoe groot Fmpz is kun je met de formule de gevraagde straal (r) berekenen.

Je komt achter de grootte van Fmpz door de liftkracht te ontbinden in een verticale component (gelijk aan Fz en bekend) en een horizontale component (de Fmpz die je wil weten). Vanuit hoek alfa gezien zijn de overstaande en aanliggende zijden, vandaar de tangens.