Inloggen

Examenopgaven modelleren

Hieronder vind je alle examenopgaven van 1999 t/m 2022 over werken met rekenmodellen. Sorteren op onderwerp, naam of jaar kan door bovenin de tabel te klikken. Op zoek naar een opgave over één specifiek onderwerp? Kijk in de examenindex...

naar examenindex...
over deze opgaven
Ond. Naam Jaar
Vrije worp bij basketbal 2022-1 v
Kayak-jumping 2021-3 v
Uitrijden van een auto 2018-1 v
Cessna 2017-1 v
X-stream 2017-2 v
Ruimtelift 2016-1 v
Jupiter fly-by 2016-2 v
Sprong bij volleybal 2015-1 v
Kogelstoten 2014-2 v
Trekkertrek 2013-2 v
Kanaalspringer 2007-1 v
Sojoez 2006-2 v
Champignon 2005-1 v
Paraboolvlucht 1999-2 v

Zelf modelberekeningen doen met de modellen uit deze opgaven?
Kijk op natuurkundeuitgelegd.nl/modelleren

Onderwerpen

Kracht, beweging & arbeid
Elektriciteit & magnetisme
Quantum, straling & licht
Trillingen, golven & geluid
Warmte & materialen
Kernfysica & straling
Digitale schakelingen

Op zoek naar een héél specifiek deelonderwerp? Kijk in de examenindex.

CCVX tentamen?

Overzicht van de opgaven uit de voorbeeld­tentamens.

Vaardigheden*

raaklijnen
oppervlaktemethode
afleiden van formules
eenheden
krachtvectoren
verbanden
modelleren

*Op zoek naar opgaven voor het oefenen van een bepaalde vaardigheid? Klik op één van de links hierboven of zoek via de examenindex.

Nieuwe examen?

Oefenopgaven voor het nieuwe examenprogramma.


Over de examenopgaven

De tabel bevat alle examenopgaven HAVO en VWO van 1999 tot 2022. Soms komt een opgave in een jaar in meerdere examens voor. In dit geval is steeds gekozen voor de meest uitgebreide vorm van deze opgave.

Nieuwe examenprogramma

In 2015 (HAVO) en 2016 (VWO) is er een nieuw examenprogramma ingevoerd. Dit betekent dat de stof van de examens vóór dit jaar afwijkt van wat je nu moet kennen. De verschillen zijn niet heel erg groot maar het kan zijn dat je (deel)vragen tegenkomt over iets wat je niet hebt gehad en ook niet hoeft te kennen. Ook ontbreken in deze examens de nieuwe onderwerpen. Bij de invoering van het nieuwe examenprogramma zijn er voorbeeldopgaven gemaakt over de nieuwe onderwerpen. Deze kun je ook nu nog gebruiken als oefenmateriaal.
Oefenopgaven nieuwe examenonderwerpen

Heel oude examens

Niet alleen de exameneisen voor natuurkunde worden af en toe door de overheid gewijzigd maar ook de manier van vragen is in de loop van de jaren veranderd: Een examen uit 1986 ziet er totaal anders uit dan de huidige examens. Over het algemeen geldt dat de meest recente examens het meest lijken op het examen wat je straks zelf krijgt.

Natuurkunde 1 en 2

Tot en met 2009 zijn de examens steeds opgesplitst geweest in twee versie: Natuurkunde 1 en Natuurkunde 1,2. Natuurkunde 1 was voor iedereen die natuurkunde had. Natuurkunde 2 waren een aantal extra onderwerpen die je alleen kreeg als je het profiel N&T deed. De N&G'ers deden examen na1, de N&T'ers deden examen na12. Na 2009 is dit onderscheid vervallen en is er maar één vak natuurkunde.


tips voorbereiden natuurkunde-examens

terug naar boven