Inloggen

Modelleren

Soms kan iets niet uitgerekend worden door het invullen van een formule omdat grootheden niet constant zijn. In dit geval kan gebruik gemaakt worden van een rekenmodel. Dit heet ook wel 'de numerieke methode'. Berekeningen worden opgedeeld in kleine stapjes. Bij elk stapje worden de grootheden aangepast waarna de rekencyclus opnieuw begint.

Zelf werken met modellen

Werken met rekenmodellen is onderdeel van het examenprogramma VWO. Je moet numerieke modellen moet kunnen maken en kunnen werken met bestaande modellen. Op scholen wordt vaak het programma Coach hiervoor gebruikt maar het kan ook met Excel of op een grafische rekenmachine. Eigenlijk maakt de manier die je gebruikt niet zoveel uit. Elke manier waarbij je veel berekeningen snel achter elkaar kunt laten doen is goed. Op natuurkundeuitgelegd.nl zijn de modellen geschreven in een taal die javascript heet.

Javascript

Javascript heeft als voordeel dat iedereen het gewoon thuis op zijn eigen computer kan gebruiken. Vrijwel elke browser, ook die op je mobiele telefoon, kan programmaatjes in javascipt gewoon uitvoeren en grafieken op het scherm laten zien. Je hoeft dus niks apart te installeren.

Zelf een model maken?

De snelste manier om het te leren is aan de hand van voorbeelden. Klik op een van de modellen hieronder en download het model op je eigen computer. Als je het gedownloade bestand opent met een teksteditor kun je zien hoe het in elkaar zit en de regels zo aanpassen dat het model doet wat jij wil. Gebruik hiervoor de eenvoudigste tekstverwerker die je hebt. In Windows kun je het beste 'kladblok' of 'wordpad' gebruiken. Op een Mac 'TextEdit'. Gebruik geen WORD of Acrobat of ander uitgebreid tekstverwerkingsprogramma. Als je het gewijzigde bestand opgeslaat, zorg dan dat de bestandsnaam eindigt op .htm of .html. Je kunt het opgeslagen model uitvoeren door het te openen met je browser.

Modellen bij Fotonopgaven

Snelheidsmodel FotonAlgemeenVWO
Watermodel FotonAlgemeenVWO
Onderwatermodel FotonKrachtenVWO
Valmodel FotonEnergieArbeidVWO
Maanmodel FotonCirkelbewegingGravitatieVWO
Trillingsmodel FotonTrillingenGolvenVWO
Veldmodel FotonElektromagnetismeVWO
Afkoelingsmodel FotonMaterieMoleculenVWO
Vervalmodel FotonIoniserendeStralingVWO

Modellen bij examenopgaven

Pariser kanone VWO 2019 2e tijdvak
Uitrijden van een auto VWO 2018 1e tijdvak
Cessna VWO 2017 1e tijdvak
X-stream VWO 2017 2e tijdvak
Ruimtelift VWO 2016 1e tijdvak
Jupiter fly-by VWO 2016 2e tijdvak
Waterstofatoom VWO Quantum 2016
Sprong bij Volleybal VWO 2015 1e tijdvak
Kogelstoten VWO 2014 2e tijdvak
Trekkertrek VWO 2013 2e tijdvak
Sojoez VWO 2006 2e tijdvak
Champignon VWO 2005 1e tijdvak
Paraboolvlucht VWO 1999 2e tijdvak