Inloggen

Massaveersysteem

Bij een massaveersysteem is de kracht op de massa recht evenredig met de uitwijking ten opzichte van de evenwichtsstand en altijd gericht naar de evenwichtstand toe. Kracht en uitwijking zijn dus rechtevenredig met een negatieve evenredigheidsconstante (zie regel 1). Een dergelijke trilling heet een harmonische trilling. Resultaat is een sinusvormige uitwijking.

Over dit model

Hieronder vind je de modelregels en de startwaarden van dit model. Je kunt het model uitvoeren met de knop onderaan. Je kunt het model ook downloaden op je eigen computer en zelf aanpassen.
Meer over modelleren

ModelregelsStartwaarden
1 F := -C(u-u0) u = 0.05
u0 = 0
t = 0
v = 0
m = 2,5
C = 20
dt = 0,02
2a := F/m
3dv := a*dt
4v := v+dv
5du := v*dt
6u := u+du
7t :=t+dt

Model Uitvoeren

Met "Model Uitvoeren" wordt het model in een nieuw tabblad geopend en uitgevoerd. Je kunt het model ook downloaden om het via je browser op je eigen computer te kunnen laten uitvoeren. Als je het model eenmaal hebt gedownload kun je het model aanpassen en bijvoorbeeld de startwaarden of de modelregels veranderen. Je hebt hier verder geen speciaal programma voor nodig. Het model is geschreven in javascript en dit kan op (vrijwel) alle browser zonder problemen worden uitgevoerd. Als je het model hebt gedownload vind je in het gedownloade .htm-bestand verdere aanwijzigen hoe dit moet. Het downloaden en zelf aanpassen van dit model werkt alleen op een computer of laptop en niet op een telefoon of tablet.

Vraag over dit model?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Massaveersysteem

Op woensdag 18 mrt 2020 om 10:31 is de volgende vraag gesteld
Hallo meneer

Op woensdag 18 mrt 2020 om 10:32 is de volgende reactie gegeven
Ik heb een vraag, mijn opdracht op school is als volgt Aangedreven massa-veersysteem **
Een massa-veersysteem met demping zal uiteindelijk tot stilstand komen. Om dat te voorkomen kun je het aandrijven door periodiek een kracht uit te oefenen, zoals je een kind op een schommel duwt. Wat gebeurt er als de aandrijffrequentie in de buurt komt van de eigenfrequentie? Wat is de minimale kracht die nodig is?
Hoe begin ik hieraan?

Erik van Munster reageerde op woensdag 18 mrt 2020 om 16:39
Als de aandrijffrequentie gelijk is aan de eigenfrequentie krijg je resonantie. Als er geen wrijving zou zijn zou dit betekenen dat de amplitude bij elke zetje steeds groter wordt dat het massa-veersysteem uiteindelijk kapot zal trillen omdat de amplitude zo groot wordt dat de veer het niet aan kan.

Over resonantie is een aparte videoles staat onder het kopje "Trillingen en Golven"

Maar... hier is wél wrijving. Dat betekent dat de amplitude niet alleen toeneemt (bij elk zetje) maar ook afneemt (door wrijving). Als kracht waarmee geduwd wordt groter is en blijft dan de wrijvingskracht zal de amplitude nog steeds toenemen. Als de kracht waarmee geduwd wordt kleiner is dan de wrijvingskracht zal de amplitude afnemen en zal de schommel uiteindelijk (ondanks het duwen) tot stilstand komen.

De minimale kracht is dus de wrijvingskracht.

Erik van Munster reageerde op woensdag 18 mrt 2020 om 16:40
(Het massaveersysteem van dit model op deze pagina is trouwens zónder demping en wrijving en ook zonder aandrijfkracht.)


Op vrijdag 30 nov 2018 om 14:50 is de volgende vraag gesteld
Hallo Erik,
Ik probeer die modellen te begrijpen. Waar komt bijv bij dit model dat "min" teken voor de veerconstante vandaan? Waar hoort die bij? Ik zie in de verschillende modellen ineens "min" tekens staan en ik denk dat dat met de richting van de beweging te maken heeft, als iets op en neer gaat, maar moet je dat zelf bedenken of is daar een soort stappenplan voor? En maakt het uit welke kant op plus en welke kant op min is?

Erik van Munster reageerde op vrijdag 30 nov 2018 om 15:10
Het minteken in de formule geeft aan dat de kracht (F) de andere kant op is dan de uitwijking (u): Als de uitwijking beneden de evenwichtsstand is wordt is de kracht naar boven en andersom. De formule (mét het minteken) staat ook bij de formule in BINAS (tabel 35-B1).

Meestal is het bij dit soort opgave niet zo dat je het hele model zelf moet verzinnen, hoor. De meeste modelregels krijg je gewoon met daarbij een vraag erover.

Op vrijdag 30 nov 2018 om 15:26 is de volgende reactie gegeven
Dank je wel!Modellen bij Fotonopgaven

Snelheidsmodel FotonAlgemeenVWO
Watermodel FotonAlgemeenVWO
Onderwatermodel FotonKrachtenVWO
Valmodel FotonEnergieArbeidVWO
Maanmodel FotonCirkelbewegingGravitatieVWO
Trillingsmodel FotonTrillingenGolvenVWO
Veldmodel FotonElektromagnetismeVWO
Afkoelingsmodel FotonMaterieMoleculenVWO
Vervalmodel FotonIoniserendeStralingVWO

Modellen bij examenopgaven

Pariser kanone VWO 2019 2e tijdvak
Uitrijden van een auto VWO 2018 1e tijdvak
Cessna VWO 2017 1e tijdvak
X-stream VWO 2017 2e tijdvak
Ruimtelift VWO 2016 1e tijdvak
Jupiter fly-by VWO 2016 2e tijdvak
Waterstofatoom VWO Quantum 2016
Sprong bij Volleybal VWO 2015 1e tijdvak
Kogelstoten VWO 2014 2e tijdvak
Trekkertrek VWO 2013 2e tijdvak
Sojoez VWO 2006 2e tijdvak
Champignon VWO 2005 1e tijdvak
Paraboolvlucht VWO 1999 2e tijdvak