Inloggen

Maanrobotjes
VWO 2016, voorbeeld, opgave 4


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Maanrobotjes" is de 4e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift. Hier vind je de goede antwoorden en de puntentelling.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Maanrobotjes"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Maanrobotjes

Annefleur Kooi vroeg op donderdag 10 jan 2019 om 12:16
Dag meneer,
Bij vraag 17 nemen ze als r2 de baanstraal van de maan-de straal van de maan. Ik begrijp niet waar dit vandaan komt, kunt u dit uitleggen?

Erik van Munster reageerde op donderdag 10 jan 2019 om 19:32
De baanstraal van de maan is de straal van de baan die de maan rond de aarde aflegt. Dit is de afstand van het middelpunt van de aarde tot het middelpunt van de maan.

Bij vraag 17 moet je weten wanneer het oppervlak van de maan bereikt wordt. Het oppervlak van de maan is (ietsje) dichterbij dan het middelpunt van de maan. Het verschil tussen de twee is de straal van de maan zelf. Vandaar dat de maanstraal van de baanstraal van de maan wordt afgetrokken.


Op woensdag 23 mei 2018 om 10:55 is de volgende vraag gesteld
Dag meneer,

Bij vraag 17 bereken je de hoeveelheid nodige kinetische energie van het ruimteschip. Bij het nakijken van mijn antwoord zag ik dat ik in plaats van het verschil in gravitatiekracht, de gravitatiekracht van de aarde heb genomen. Ik begrijp niet helemaal waarom je dit verschil moet nemen.
Kunt u mij misschien helpen om dit beter te begrijpen?

Erik van Munster reageerde op woensdag 23 mei 2018 om 11:21
Dichtbij de aarde is de r in de formule voor de gravitatieenergie klein. Omdat r in de noemer van een breuk staat betekent dit dat GmM/r heel groot is en door het min-teken wat ervoor staat betekent dit dat bij de aarde Egrav klein is.
In de buurt van de maan, en dus ver van de aarde, is r juist groot en is Egrav juist groot. Dus samengevat:

Bij aarde: Egrav klein
Bij maan Egrav groot

Dit betekent dat er energie nodig is om het verschil in Egrav te overbruggen. Deze energie komt uit de kinetische energie van het ruimteschip. Dit betekent dat kinetische energie minstens gelijk moet zijn aan het VERSCHIL in Egrav bij de aarde en bij de maan. Vandaar dat je hier met het verschil in energie moet rekenen en niet met Egrav zelf.

(In het correctievoorschrift berekenen ze dit verschil in één keer door (1/r1 - 1/r2) in te vullen maar je kunt ook beide gravitatie-energieën apart berekenen.)

Op woensdag 23 mei 2018 om 11:25 is de volgende reactie gegeven
Heel erg bedankt voor de snelle heldere uitleg!!