Inloggen

Spectroscopische dubbelster
VWO 2014, 2e tijdvak, pilot, opgave 2


Download hierboven de originele pdf van het examen waar deze opgave in staat en de bijbehorende uitwerkbijlage. "Spectroscopische dubbelster" is de 2e opgave in dit examen. Als je de opgave gemaakt hebt kun je jezelf nakijken met het correctievoorschrift. Hier vind je de goede antwoorden en de puntentelling.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je hieronder je vraag stellen.

Vraag over "Spectroscopische dubbelster"?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Spectroscopische dubbelster

Op zaterdag 16 mrt 2024 om 23:22 is de volgende vraag gesteld
Goedenavond, zou u misschien vraag 9 kunnen toelichten? Ik begrijp de uitleg niet helemaal. Er wordt gesproken over een maximale snelheid, wat zou leiden tot maximale roodverschuiving. Ik begrijp niet hoe men kan afleiden dat er sprake is van maximale snelheid?

Erik van Munster reageerde op zondag 17 mrt 2024 om 08:11
Ster B draait met een constante snelheid. Maar het gaat niet om deze snelheid maar alleen om de snelheid waarmee wij (waarnemer W) de ster van ons af of naar ons toe zien bewegen. Dit heet de radiële snelheid en die verandert namelijk wel steeds.

Deze vraag gaat over de situatie in figuur 1b. Ster B staat daar rechts en beweegt zich op dat moment weg van de waarnemer W die vanaf onder kijkt. De radiële snelheid is op dat moment maximaal. Dat is wat ze daarmee bedoelen.