Inloggen

Buizen






 
 
 



Een klarinet gedraagt zich als een buis met één open en één gesloten uiteinde. Het geluid van een klarinet­toon wordt geanalyseerd en blijkt onderstaande frequenties te bevatten. De toon bevat een grondtoon (361 Hz) en enkele boventonen maar niet alle boventonen zijn aanwezig. De hoogste toon in het geluid is 3249 Hz. De hoeveelste boventoon is dit?

361 Hz
1083 Hz
1805 Hz
2527 Hz
3249 Hz

3 e 7 e 4 e 2 e 9 e 5 e 6 e 1 e







Vraag over quiz Buizen?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Buizen

Op zondag 14 jun 2020 om 13:34 is de volgende vraag gesteld
Hoi,
Ik snap niet waarom je überhaupt bij de derde vraag moet bereken 'op welke manier de buis zich gedraagt'. Het is toch best duidelijk dat een reageerbuis een buisje is met een open en een gesloten uiteinde? Anders zou er toch ook geen water in kunnen?
Ik heb gewoon gedaan: 1/4lambda = 0,22
Hiermee lambda uitgerekend en daarna met de snelheid van het geluid (bij 25 graden) de frequentie berekend. Ik snap niet waarom dat niet gewoon kan?
Ik vind persoonlijk dat als er rekening gehouden moet worden met temperatuur bij dit soort vragen dat dat wel even in de vraag vermeld mag worden.
Verder een goede oefening

Erik van Munster reageerde op zondag 14 jun 2020 om 14:03
Klopt dat het buisje open is van boven en gesloten en hier blijkt dat inderdaad ook uit de frequentie. Maar helaas kun je hier niet zomaar vanuit gaan. Een klarinet (1e vraag) gedraagt zich ook als een buis met een gesloten en een open uiteinde. Maar bv een saxofoon is weer een buis met twee open uiteinden. Dus: ook al lijkt het logisch en voor de hand liggend, je kan er niet altijd vanuit gaan. Of een uiteinde als open of gesloten moet worden gezien moet dus ofwel in de opgave staan óf je komt er (zoals hier) met een berekening achter.

Erik van Munster reageerde op zondag 14 jun 2020 om 14:07
Wat betreft de temperatuur: Staat er inderdaad niet. Misschien moet ik er een opmerking bij zetten in de opgave.