Eerder gestelde vragen | Inductie
Op maandag 28 okt 2019 om 20:48 is de volgende vraag gesteld
Hoe kom je hier op een breedte van 3,2 meter?
Op maandag 28 okt 2019 om 20:49 is de volgende reactie gegeven
Het gaat om de vraag met een vierkant draadraam die een homogeen magneetveld binnen treedt.
Erik van Munster reageerde op dinsdag 29 okt 2019 om 13:31
Je wilt voor de inductiespanning weten hoeveel de flux verandert in één seconde. Om dit uit te rekenen moet je weten met hoeveel het oppervlak van de het draadraam binnen het magneetveld toeneemt in één seconde. De toename is de hoogte keer het stukje dat de breedte is toegenomen in één seconde. Bij een snelheid van 3,2 m/s is dit 3,2 m, vandaar.
Op zaterdag 24 aug 2019 om 14:47 is de volgende vraag gesteld
De vraag is niet helemaal gerelateerd maar toch hoop ik op antwoord.
De EMK in een draadraam dat draait door een magnetisch is afhankelijk van de veranderde flux. In het onderstaande ga ik er vanuit dat op tijstip t = 0 is de positie van het draadraam 90 graden verdraaid is tov de richting van het magnetisch veld. Dus op t=0 is de flux maximaal.
F = A * B * cos (wt)
waarin:
F = Flux
B = magnetisch veld
w = hoeksnelheid draadraam
A= Oppervlak draadraam
t = tijd
EMK = dF/dt = w*B*A*sin(wt)
De EMK is het grootst als wt = 1/2 pi. (90 graden)
Dit is ook het moment waarop het magnetisch veld vanaf de andere kant het draadraam binnen komt en dus ook het moment waarop de richting van de stroom veranderd.
Dus als de EMK op zijn grootst is veranderd ook de richting van de stroom.
Dit komt mij vreemd over. Ik zou verwachten dat de r
Op zaterdag 24 aug 2019 om 14:49 is de volgende reactie gegeven
Er mist een deel van de vraag:
Ik zou verwachten dat de richting van de stroom veranderd op het moment dat de stroom 0 is.
Hoe zit dit?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 24 aug 2019 om 15:47
Het is inderdaad zo dat de richting van het magneetveld door het draadraam omklapt bij t=0,5pi. Maar het niet zo dat dan ook de inductiespanning en stroom door 0 gaan op dit moment. De verandering in flux is namelijk maximaal op dit moment en op dit moment is de inductiespanning en de stroom dus juist op een top (of dal).
Dus: als de EMK op zijn hoogst is gaat niet de fluxverandering door de nul maar de flux zélf.
Op zaterdag 24 aug 2019 om 19:30 is de volgende reactie gegeven
Dank je voor je uitleg. Wiskundig begrijp ik dit maar vraag me toch af wat de reden is waarom de stroom op t = 0 en t = pi van richting zou moeten veranderen. Als vergelijkbare situatie neem ik een vlak omringd door een gesloten draad waar ik haaks een permanente magneet in beweeg. Uit een experient blijkt dat de stroom van richting veranderd als de beweegrichting van de magneet veranderd. Bijvoorbeeld een beweging naar het vlak toe levert een positieve stroom en van het vlak af een negatieve stroom. De stroom richting veranderd niet als ik de magneet onder een hoek van 90 graden of onder een hoek van 85 graden naar het vlak beweeg. Is deze opstelling analoog een draaiend draadraam met constant magnetisch veld?
Erik van Munster reageerde op zaterdag 24 aug 2019 om 19:37
Je kunt het het makkelijkst snappen door te onthouden dat de stroomrichting óók in een draaiend draadraam is gekoppeld aan of de flux groter of juist kleiner wordt. Als de veldlijnen recht door het oppervlak lopen is de flux maximaal. Dit is ook het omslagpunt van de fluxverandering: als de flux eerst aan het stijgen was zal deze na het maximum gaan dalen en zal de stroom dus van richting veranderen.