Inloggen

Raaklijnen


 
 
 Hierboven staat een x,t-diagram van een afremmend voorwerp. Op de x-as komt een hokje overeen met 1 s. Op de y-as komt een hokje overeen met 10 m. Bepaal met de raaklijn de snelheid op t=4,0 s.

21 m/s 33 m/s 34 m/s 8,8 m/s 35 m/s 29 m/s 50 m/s 11 m/sVraag over quiz Raaklijnen?


    Hou mijn naam verborgen

Eerder gestelde vragen | Raaklijnen

Kyra Strik vroeg op donderdag 9 mei 2019 om 11:29
Als ik het goed begrijp moet je de significante cijfers die het kleinste zijn gebruiken in je eindantwoord. Hoe komt het dan dat 0,9 m/s fout is (mijn afgeronde antwoord), maar er 0,88 m/s gegeven wordt als antwoord? Dit zijn toch twee significante cijfers? I'm a little bit lost at this one. Ik maak ook vaker fouten in significantie met afronden in mijn antwoord. Zijn er nog andere oefeningen die mij kunnen helpen daar een beter overzicht van te krijgen? Ook heb ik uw filmpje over afronden en afronden bij optellen en aftrekken gezien, en daarin werd de info verteld die ik hierboven ook heb uitgetypt als mijn veronderstelling.


Dit was de vraag:
Hierboven staat een x,t-diagram van een afremmend voorwerp. Op de x-as komt een hokje overeen met 2 s. Op de y-as komt een hokje overeen met 2 m. Bepaal met de raaklijn de snelheid op t=8 s.

Erik van Munster reageerde op donderdag 9 mei 2019 om 12:12
Dat klopt, je kijkt naar de gegevens met het kleinst aantal significante cijfers dat je bij je berekening gebruikt.

Bij deze vraag moet je alleen even oppassen bij de hokjesgrootte (bij jouw toets was dit 2m en 2s). Dit zijn zijn getallen die je in je berekening gebruikt máár het is hier niet een meetgegeven maar een definitie. Degene die de grafiek heeft gemaakt heeft gekozen voor een hokjesbreedte van 2s en dit is ook précies 2s omdat het een definitie is. Als je strikt de regels zou volgen zou er eigenlijk 2,00000.... moeten staan maar dat is nou eenmaal een beetje onhandig.

Kortom: Deze vraag is wat significantie betreft een beetje afwijkend.

Overigens mag je bij het examen er één significant cijfer boven of onder zitten. 0,9 m/s zou dus ook gewoon goed gerekend worden, hoor.

Kyra Strik reageerde op zondag 12 mei 2019 om 21:45
Oke tof, dank u wel voor uw snelle reactie. Prachtige service blijft het die u verschaft. Complimenten.