De verschillende toestanden worden vanaf de laagste toestand genummerd. De grondtoestand is n=1. Een niveau hoger wordt de 1e aangeslagen toestand genoemd (n=2). Het daaropvolgende niveau heet de 2e aangeslagen toestand (n=3), etc…. De 3e aangeslagen toestand komt dus overeen met n=4.
Zie linker afbeelding hieronder. Er zijn verschillende manieren waarop een elektron van de 3e aangeslagen toestand kan terugvallen naar de grondtoestand
In totaal zijn er dus 4 manieren.
Zie rechter afbeelding hieronder. Bij 4 verschillende niveaus zijn er 6 verschillende overgangen mogelijk. Elke overgang gaat gepaard met een bepaalde energiesprong en elke overgang correspondeert met een bepaalde fotonenergie en golflengte. Het spectrum heeft dus minimaal 6 spectraallijnen. Als er ook hogere niveaus dan n=4 in het energieschema zitten zullen er ook meer spectraallijnen zijn.
Eerder gestelde vragen | Aangeslagen toestand
Op dinsdag 27 sep 2022 om 15:41 is de volgende vraag gesteld
Beste,
Hoe weetje hoeveel overgangen er mogelijk zijn?
Op dinsdag 27 sep 2022 om 15:45 is de volgende reactie gegeven
Ik denk dat ik het al in zie! Zijn er verder dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat over hoeveel overgangen er mogelijk zijn?
Erik van Munster reageerde op dinsdag 27 sep 2022 om 16:35
Je kijkt naar hoeveel mogelijkheden er bestaan om van het ene niveau naar het andere te springen. Dat is het enige waar je op moet letten.
Op donderdag 14 feb 2019 om 14:23 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
Kunt u aan mij uitleggen hoe ik een spectraallijn moet voorstellen? En wat is de definitie van een spectraallijn? Zeggen we in vraag b bijvoorbeeld dat er vier spectraallijnen zijn?
Alvast bedankt
Erik van Munster reageerde op donderdag 14 feb 2019 om 15:26
Een spectraallijn is een lijn die in een spectrum voorkomt. Dit wordt niet in dit hoofdstuk over quantumfysica uitgelegd omdat ervan uitgegaan wordt dat je dit al weet. Als het goed is heb je de stof over spectra al gehad vóór quantum fysica.
Zo niet: Kijk even bij de videolessen onder het kopje "Atomen & Spectra".of bij de opgaven over "Sterren & Spectra". Beiden staan vlak vóór quantumfysica.
Op woensdag 23 mei 2018 om 11:13 is de volgende vraag gesteld
Klopt het, dat wanneer een elektron, zoals in opgave b, op 7 verschillende manieren kan terugvallen naar de grondtoestand van de 4e aangeslagen toestand?
Erik van Munster reageerde op woensdag 23 mei 2018 om 11:30
Als je nóg een niveau erbij hebt (n=5, de 4e aangeslagen toestand) heb je inderdaad nog veel meer mogelijkheden om terug te vallen. Dit kan in één keer (n=5 naar 1) maar ook eerst naar n=4 en daarna via alle 4 mogelijkheden die bij opgave b staan. Dit zijn er al 5 bij elkaar. Maar hij kan ook van n=5 naar n=3 vervallen en daarna via 2 stappen (direct of via n=2) naar n=1. Dan zit je al op 7. Maar hij kan óók nog van n=5 naar n=2 vervallen en daarna naar de grondtoestand. Dit zijn er al 8.
Weet niet of ik nu nog een mogelijkheid vergeet. Je kunt het het best even tekenen met alle pijlen zoals hierboven. Maar bedenk wel: Hoe meer niveau's hoe meer mogelijkheden en het wordt al snel heel ingewikkeld en heel veel.
Op donderdag 29 mrt 2018 om 12:55 is de volgende vraag gesteld
Hallo Erik,
Ik snap niet zo goed wat het verschil is tussen vraag b en c, bij beide probeer je uit te zoeken hoeveel verschillende manieren er zijn... wat gebeurd er nu precies?
Alvast bedankt
Erik van Munster reageerde op donderdag 29 mrt 2018 om 13:10
Dag Ilknur,
Heel in het kort:
Bij vraag b gaat het over het aantal manieren om vanaf n=4 terug te vallen.
Bij vraag c gaat het over álle manieren om van het ene niveau naar een andere niveau te gaan, dus niet alleen vanaf n=4.
Op donderdag 29 mrt 2018 om 13:10 is de volgende reactie gegeven
Ja duidelijk snap het nu ! Dankje!
Op zaterdag 1 apr 2017 om 12:41 is de volgende vraag gesteld
Hai,
Ik vroeg me af waarom er geen sprake is van n=0.
Erik van Munster reageerde op zaterdag 1 apr 2017 om 17:32
Dat Is gewoon een kwestie van afspraak: Het getal n is de nummering van de energieniveau's. Er is ooit besloten het laagste niveau n=1 te noemen, daarboven n=2, 3, 4... etc.
Op zondag 27 mrt 2016 om 12:42 is de volgende vraag gesteld
Beste Docent,
OPGAVE C:
Waarom bestaat er geen spectralijn van de 1ste aangeslagen toestand naar de 2de aangeslagen toestand en andersom?
Betekent het verder dat als je 3 energieniveaus(grond, 1ste- en 2de aangslagentoestand) hebt dat je dan 3 spectralijnen hebt?
Alvast bedankt voor de moeite!
Erik van Munster reageerde op zondag 27 mrt 2016 om 14:08
Overgang tussen de 1ste en de 2e aangeslagen toestand hoort er natuurlijk ook bij. Heb het inmiddels verbeterd en hij staat er nu bij.
Bij 3 energieniveaus heb je inderdaad 3 spectraallijnen want er zijn 3 mogelijke overgangen:
n=1 naar n=2
n=1 naar n=3
n=2 naar n=3