Deze uitwerking hoort bij opgave 1 uit het hoofdstuk "Geofysica VWO".
De opgaven zijn te vinden in FotonGeofysicaVWO.pdf
Videolessen
Theorie bij dit hoofdstuk strekt zich uit over alle onderwerpen. Er zijn geen videolessen die specifiek over dit onderwerp gaan.
Opgave a
(Zie linker afbeelding hieronder). De stroom loopt van de pluspool van de regelbare spanningsbron naar de minpool. Wanneer we de draad volgen vanaf de pluspool (het lange streepje) zien we dat de stroom aan de voorzijde van de spoel omhoog loopt. Met de rechterhand regel voor stroomspoelen volgt dan de richting van het magneetveld: De gekromde vingers van de rechterhand laten we wijzen in de richting van de stroom. De duim wijst dan naar links en het door de spoel opgewekte magneetveld wijst dus ook naar links. Een kompasnaald richt zich met de noodpool in de richting van het magneetveld. De kompasnaald zal dus naar links uitslaan als de stroom wordt ingeschakeld.
Opgave b
Zie rechter afbeelding hieronder. Het totale magneetveld in de spoel is de optelsom van het magneetveld van de aarde (Baarde en dat van de spoel (Bspoel). Deze staan loodrecht op elkaar: Baarde wijst naar boven (het noorden), Bspoel wijst naar links (het westen). Als de kompasnaald bijna 90° draait betekent dit dat Bspoel veel sterkter is dan Baarde.
Opgave c
Voor de draaihoek α geldt
tan α = overstaand/aanliggend = Bspoel / Baarde
Aangezien tan 45° = 1 volgt hieruit dat Bspoel = Baarde.
Opgave d
Voor de sterkte van een magneetveld binnen een spoel geldt (zie BINAS tabel 35-D3)
B = μ NI/L
Invullen van
μ = 1,25664·10-6 Hm-1 (BINAS tabel 7) N = 12 (aantal windingen) I = 0,350 A (stroomsterkte) L = 0,24 m (lengte spoel)
geeft B = 2,19912·10-5 T. Afgerond is dit 2,2·10-5 T.
Opgave e
Jeroen en Baukje zijn er bij hun meting vanuit gegaan dat het aardmagnetisch veld parallel aan het aardoppervlak van zuid naar noord loopt. Dit is niet zo: De magnetische veldlijnen wijzen wel naar het noorden maar lopen niet parallel aan het aardoppervlak. Ze staan in Nederland onder een hoek van ongeveer 60° met het aardoppervlak. Vandaar dat ze op een lagere waarde zijn uitgekomen.
Vraag over opgave "Aardmagnetisme"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Aardmagnetisme
Over "Aardmagnetisme" zijn nog geen vragen gesteld.