Volgens de formule W=F·s moeten zowel de kracht als de afgelegde weg ongelijk aan nul zijn om arbeid te verrichten. Als een pallet naar boven wordt gehesen moet er kracht de kabel worden uitgeoefend (F ≠ 0) en de pallet wordt verplaats (s ≠ 0). Er wordt hier dus arbeid verricht. De krachten die arbeid verrichten zijn alle krachten die langs de kabel gerricht zijn: zwaartekracht en spankracht in het touw. De spankracht wordt op het touw overgebracht via de hijsinstallatie dus ook daar zal arbeid worden verricht.
Op het boek werken wel krachten (zwaartekracht en normaalkracht) maar het blijft op zijn plaats liggen. De verplaatsing (s) is gelijk aan nul. Er wordt dus geen arbeid verricht.
Aangezien de snelheid constant is, is de resulterende kracht op de steen 0 N. In de ruimte is immers, ver van de aarde, zon en andere planeten, geen zwaartekracht. Omdat er geen lucht is, is ook geen wrijvingkracht. Aangezien er geen kracht werkt wordt er ook geen arbeid verricht.
Op de kast werken krachten (duwkracht, wrijvingskracht, zwaartekracht en normaalkracht) en de verplaatsing is niet nul. Er wordt arbeid verricht door de krachten in de richting van de verplaatsing: De duwkracht en de wrijvingskracht.
Eerder gestelde vragen | Arbeid
Op woensdag 3 apr 2024 om 17:45 is de volgende vraag gesteld
Hallo meneer
hoe bereken je het gemiddelde arbeid in de onderstaande situatie?
alvast bedankt!
een roeier maakt 28 slagen per minuut. elke slag is 320N en over een afstand van 1,5m in dee richting v/d kracht..
Wat is de gemiddelde arbeid die de roeier per minuut maakt?
Erik van Munster reageerde op woensdag 3 apr 2024 om 23:15
Met W=F*s kun je de arbeid van één slag uitrekenen. Als je dat keer 28 doet weet je de totale arbeid in 1 minuut. Dit is meteen ook het gemiddelde.
Op maandag 12 nov 2018 om 22:45 is de volgende vraag gesteld
Hoi Erik,
Als de snelheid constant is, en dus de resulterende kracht 0N is, betekent dat altijd dat er geen arbeid wordt verricht?
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op dinsdag 13 nov 2018 om 12:37
Als Fres=0 wordt dan wordt inderdaad netto (dus in totaal) geen arbeid verricht. Maar: dit geldt alleen voor het totaal. Stel bijvoorbeeld een auto die met constante snelheid rijdt. Dan geldt Fres=0 N maar er wél een Fmotor (voorwaarts) en Fwrijving (tegengesteld daaraan).
De Fmotor verricht arbeid en de Fwrijving verricht negatieve arbeid (wrijvingswarmte). Bij elkaar heffen deze elkaar op maar de motor verricht wel degelijk arbeid en verbruikt hiervoor benzine.
Belangrijk bij dit soort vragen is altijd te bedenken dat arbeid altijd bij een bepaalde kracht hoort. Als de totale arbeid nul is wil dat niet zeggen dat er helemaal nergens arbeid wordt verricht.
Op woensdag 12 apr 2017 om 13:41 is de volgende vraag gesteld
Hallo,
Als de arbeid verricht wordt door krachten in de richting van de verplaatsing, kan wrijvingskracht toch geen deel uitmaken van deze krachten (bij vraag d). Immers is de wrijvingskracht tegenovergesteld aan de duwkracht.
Erik van Munster reageerde op woensdag 12 apr 2017 om 15:04
Klopt, de wrijvingskracht is niet in de richting van de verplaatsing maar precies tegengesteld hieraan. De arbeid die de wrijvingskracht verricht is daarom negatief. Alleen de duwkracht verricht positieve arbeid en de wrijvingskracht negatieve arbeid.
(De andere twee krachten, zwaartekracht en normaalkracht, staan loodrecht op de verplaatsing en verrichten helemaal geen arbeid)