De wolk is negatief geladen. Dit betekent dat er een overschot aan elektronen is. Bij de ontlading wordt dit overschot geneutraliseerd. Dit betekent dat de elektronen zich van de wolk naar de aarde verplaatsen.
Bij de ontlading gaat te lading van de wolk van -1800 C naar 0 C. Dit betekent dat de lading toeneemt en dat er lading naar de wolk toestroomt. De stroomrichting is dus van de aarde naar de wolk, tegengesteld aan de bewegingsrichting van de elektronen.
Q is de lading die zich verplaatst, t is de tijdsduur. Invullen van Q = 1800 C en t = 2,5·10
s geeft I = 720000 A. Afgerond op twee cijfers is dit 7,2·10
A.
Eerder gestelde vragen | Bliksemafleider
Op woensdag 5 aug 2020 om 16:03 is de volgende vraag gesteld
Dag Erik,
Elektronen bewegen dus van - naar + Maar de stroom beweegt van + naar - Wat is stroom dan precies, want ik dacht dat stroom de beweging van elektronen was.
Alvast bedankt. En bedankt dat u zelfs in de vakantie zo snel reageert!
Erik van Munster reageerde op woensdag 5 aug 2020 om 16:22
Stroom loopt inderdaad per definitie (afspraak) van + naar -. Maar pas veel later is het elektron ontdekt en kwamen ze er achter dat datgene dat voor die stroom zorgde deeltjes waren die juist de andere kant op liepen. Maar toen was al afgesproken dat “stroom” van + naar - loopt en dat hebben ze toen maar zo gelaten.
Inderdaad verwarrend maar als je het eenmaal weet is het ook weer niet zó ingewikkeld: stroom loopt van + naar - en de negatief geladen elektronen gaan hierbij juist de andere kant op.
(In de vakantie kan ik meestal ook gewoon vragen beantwoorden hoor. Gaat dan wel allemaal via mijn telefoon maar als de vragen niet té ingewikkeld zijn gaat dat prima hoor)
Op zondag 29 apr 2018 om 22:11 is de volgende vraag gesteld
Dag Erik,
Het valt mij op dat sommige formules, waaronder die bij opgave c, niet in de Binas (vijfde editie) staan. Moet ik deze voor het examen uit mijn hoofd leren?
Groeten
Erik van Munster reageerde op maandag 30 apr 2018 om 10:41
De formule staat wel in de 6e editie van BINAS (tabel 35-D1 eerste formule). Dit is ook de BINAS die je tegenwoordig bij je examen mag gebruiken. (De 5e editie mag je alleen nog gebruiken als je examen doet volgens het oude examenprogramma.)
Stroomsterkte (I) is hoeveelheid lading (Q) die per seconde ergens doorheen stroomt. Het is véél belangrijker om dit te begrijpen en te onthouden. De formule is dan eigenlijk heel logisch. Dit is veel beter dan de formule uit je hoofd te kennen of hem in BINAS op te zoeken.
Op maandag 30 apr 2018 om 11:29 is de volgende reactie gegeven
Bedankt!
Op donderdag 11 jan 2018 om 18:39 is de volgende vraag gesteld
Waarom is de tijdsduur 2,5•10^-3 en niet 2,5?
En is het 1800 is omdat het geneutraliseerd is?
Erik van Munster reageerde op donderdag 11 jan 2018 om 19:01
In de vraag staat dat de tijdsduur 2,5 ms is. Dit betekent milliseconde en milli betekent een duizendste (zie BINAS tabel 2). Vandaar 2,5*10^-3 s.
Tijdens de blikseminslag stroomt er intotaal 1800 C aan lading naar de wolk toe en daardoor wordt de lading die de wolk had (-1800 C) inderdaad geneutraliseerd.
Op woensdag 4 jan 2017 om 18:27 is de volgende vraag gesteld
bij opgave a staat dat de elektronen van de wolk naar de aarde verplaatsen maar gaan ze dan niet eerst door de bliksemafleider en waarom is dat eigenlijk geen goed antwoord?
Erik van Munster reageerde op woensdag 4 jan 2017 om 21:21
Klopt, de elektronen bewegen zich inderdaad door de bliksemafleider naar de aarde toe. Mag je ook best als antwoord geven als je er maar bij zegt dat de elektronen in de richting van de aarde bewegen.