Laagste punt in de grafiek ligt nét iets boven de 80 rond de 82 mmHg. Diastolische druk is dus 82 mmHg. Hoogste punt ligt rond de 123 mmHg. Systolische druk is dus 123 mmHg. Artsen spreken dan van een bloeddruk van "123 over 82".
Het kloppen is te horen als tijdens een hartslagperiode de manchet eventjes bloed doorlaat en de rest van de tijd gesloten is. Dit 'openen' en 'sluiten' van de bloedstroom is te horen. Dit kan alleen gebeuren als de systolische druk boven de manchetdruk ligt (open) en de diastolische druk onder de manchetdruk (gesloten). Kloppen is dus te horen als de manchetdruk tussen de diastolische en systolische druk in ligt dus tussen 82 en 123 mmHg.
De hartslag zorgt ervoor dat de bloeddruk tijdelijk even verhoogd wordt. Hoe krachtiger de slag hoe meer de bloedruk verhoogd wordt. Het verschil tussen diastolische en systolische druk is dus een maat voor hoe krachtig de pompslag van het hart is.
De druk in een vloeistof wordt mede bepaald door de hoogte van de vloeistof die zich boven het meetpunt bevindt. Hoe groter deze hoogte, hoe groter de druk. Wanneer bij een staande patient bij de enkels gemeten zou worden zou een hogere bloeddruk worden gemeten en wanneer bij een patient de bloeddruk in een omhooggestrkte arm gemeten zou worden zou een lagere bloeddruk gemeten worden. Standaard wordt de bloeddruk daarom gemeten op één bepaalde plaats. Voordeel van deze positie is dat de bloedruk zo ook het best overeenkomt met de bloeddruk in het hart aangezien dit op dezelfde hoogte zit.
Eerder gestelde vragen | Bloeddrukmeting
Op donderdag 14 jun 2018 om 10:42 is de volgende vraag gesteld
Beste Erik,
In de opgave staat dat wanneer de bloeddruk eventjes hoger is dan de manchetdruk er een klein beetje bloed wordt doorgelaten en dat dit de systolische bloeddruk wordt genoemd. Klopt het dan dat dan geldt: Pbloed > Pmanchet?
Want vervolgens staat in de opgave dat wanneer de bloeddruk verder daalt, de bloeddruk altijd hoger zal zijn dan die manchetdruk. Dit is de diastolische bloeddruk. Maar dan geldt toch ook: Pbloed > Pmanchet?
Want ik dacht juist dat bij een bloeddruk van 123 mmHg de bloeddruk hoe dan ook hoger was dan die van de manchet, dus dat dit de diastolische bloeddruk moest zijn.. Maar dat is dus fout. Kunt u mij dan uitleggen hoe ik zo'n diagram moet lezen?
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op donderdag 14 jun 2018 om 13:58
Het diagram lezen is niet zo moeilijk. De hoogste druk (de topjes) is de systolische druk. De laagste druk (de dalletjes) is de diastolische druk. Als je het diagram al hebt is het gewoon een kwestie van aflezen.
Een dokter heeft natuurlijk niet het diagram maar moet het doen door het aanbrengen van het manchet. Door de druk eerst te laten oplopen en daarna te laten zakken kan door goed te luisteren bepaald worden waar de systolische en diastolische druk liggen. Er geldt inderdaad dat er bloed stroomt als Pblod>Pmanchet maar zowel de Pbloed als Pmanchet variëren dus. Als de piekjes in de bloeddruk 123 mmHg is en de manchetdruk nét iets hieronder zal er dus nét een "klopje" te horen zijn en weet de arts de systolische druk omdat hij nét een klopje begint te horen bij deze druk.