Deze uitwerking hoort bij opgave 6 uit het hoofdstuk "Aarde & Klimaat HAVO".
De opgaven zijn te vinden in FotonAardeKlimaatHAVO.pdf
Videolessen
Theorie bij dit hoofdstuk strekt zich uit over alle onderwerpen. Er zijn geen videolessen die specifiek over dit onderwerp gaan.
Opgave a
In het meest rechterplaatje staan de 4 posities weergegeven zoals die er van de ruimte uitzien (de open cirkeltjes). Deze liggen op een rechte lijn en de afstand tussen de punten is steeds gelijk wat betekent dat de snelheid constant is.
Opgave b
Als we van elk van de posities 1 t/m 4 naargaan waar ze zich ten opzichte van de kustlijn bevinden zien we dat dit klopt met het onderste plaatje. Voor iemand die op het aardoppervlak staat (en met de aarde meedraait) is het dus alsof het voorwerp wordt afgebogen naar rechts.
Opgave c
Zie onderste afbeelding hieronder. Ook deze rechtlijnige beweging wordt, ten opzichte van het aardoppervlak, naar rechts afgebogen.
Opgave d
Welke rechte lijn we ook trekken, de afbuiging is altijd naar rechts. Het maakt daarbij niet uit of de bewegingsrichting tegen de draaingsrichting van de aarde ingaat of met de beweging van de aarde mee. Het corioliseffect zorgt hier altijd voor een afwijking naar rechts.
Opgave e
De draairichting van de aarde is van west naar oost. Als we eenzelfde set afbeeldingen van het zuidelijk halfrond zouden tekenen zou de draairichting van de aarde de andere kant op zijn. In plaats van linksom zouden de vier plaatjes rechtsom draaien. Alle afbuigingen zouden dus ook de andere kant op zijn en dus in plaats van naar links naar rechts. Op het zuidelijk halfrond werkt het corioliseffect dus andersom.
Opgave f
Guus heeft gelijk als hij zegt dat er een kracht nodig is om iets van richting te laten veranderen, maar hij heeft geen gelijk als hij denkt dat dat is wat hier gebeurt. Als we vanuit de ruimte kijken bewegen de voorwerpen zich keurig in een rechte lijn met een constante snelheid. Er werkt dus geen kracht op de voorwerpen die ze naar rechts (of links op het zuidelijk halfrond) afbuigt. Casper heeft dus gelijk. Vanaf het aardoppervlak lijkt het wel alsof er op voorwerpen een kracht wordt uitgeoefend die voor het corioliseffect zorgt en ze afbuigt. Dit wordt ook wel de 'corioliskracht' genoemd, maar is dus eigenlijk een schijnkracht.
Vraag over opgave "Corioliseffect"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Corioliseffect
Over "Corioliseffect" zijn nog geen vragen gesteld.