Bij een CT-scan wordt eerst een groot aantal 'gewone' röntgenfoto's gemaakt van uit verschillende richtingen. Vervolgens wordt uit deze foto's door de computer een 3D-beeld berekend. CT-scans werden pas mogelijk toen ook computers voldoende ontwikkeld waren om deze berekeningen snel te kunnen maken.
Opgave b
Het plaatje in BINAS tabel 29 (vierde afbeelding van boven) is een 2D-afbeelding. Het is geen echte foto maar door de computer berekend. Wanneer een klassieke röntgenfoto gemaakt zou worden van dit plakje hersenen, zou de röntgenbron boven het hoofd geplaatst moeten worden en de detectie bij de voeten moeten plaatsvinden (of andersom). De foto zal er om twee redenen anders uitzien
Doordat de straling door zo'n groot deel van het lichaam moet zal vrijwel alle straling geabsorbeerd worden. De foto zou dus vrijwel wit zijn
Ook als het wel mogelijk zou zijn, door een heel hoge intensiteit te gebruiken of een grote fotonenergie, zouden ander delen in het lichaam ook op deze foto te zien zijn. Van de hersenpan tot alle organen en de botjes in de voeten toe. Als zou door elkaar te zien zijn en het zou moeilijk zijn om ook maar iets op de foto te herkennen.
Opgave c
Een CT-scan is door de vele opnames die er gemaakt moeten worden vanuit verschillende hoeken tijdrovend. Bovendien is de stralingsbelasting veel groter omdat er zoveel foto's gemaakt moeten worden.
Zaken die met een gewone röntgenfoto ook prima gezien kunnen worden worden dus niet met een CT-scan gedaan. Botten en botbreuken zijn prima op een gewone röntgenfoto te zien.
Vraag over opgave "CT-scan"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.