Deze uitwerking hoort bij opgave 4 uit het hoofdstuk "Aarde & Klimaat HAVO".
De opgaven zijn te vinden in FotonAardeKlimaatHAVO.pdf
Videolessen
Theorie bij dit hoofdstuk strekt zich uit over alle onderwerpen. Er zijn geen videolessen die specifiek over dit onderwerp gaan.
Opgave a
In BINAS tabel 30F vinden we dat de onderste 10 km van de atmosfeer de troposfeer heet.
Opgave b
In de tabel is af te lezen dat in de troposfeer de temperatuur afneemt met de hoogte. Hoe hoger je komt hoe kouder het wordt. Hierboven is dit omgekeerd. In de stratosfeer geldt dat de temperatuur stijgt naarmate je hoger komt.
Opgave c
In de tabel lezen we af dat op de hoogte waarop de laagste satellietbanen liggen de dichtheid van de lucht 1·10-16 kg/m3 is. Dit is een extreem lage dichtheid maar de dichtheid is niet nul. Dit betekent dat satellieten nog (een heel klein beetje) luchtwrijving zullen ondervinden. Satellieten in een lage baan verliezen dus langzaam snelheid en zullen (als ze niet bijgestuurd worden) heel langzaam in een steeds lagere baan terecht komen.
Opgave d
Vaak wordt 100 km genoemd als de grens waarboven de ruimte begint maar dit is meer een afspraak dan dat op die hoogte de dampkring opeens ophoudt. In de tabel zien we dat de afname van de dichtheid heel geleidelijk gaat. Op een gegeven moment wordt de dichtheid te klein om te meten maar dit betekent niet dat er helemaal geen luchtmoleculen meer zijn op die hoogte. Ook op de hoogte waar satellieten draaien is nog steeds een heel klein beetje lucht en satellieten ondervinden dus ook in de 'ruimte' wel wat luchtwrijving. Eigenlijk hebben Rico en Céline geen van beiden gelijk en is de overgang van de dampkring naar de ruimte diffuus.
Vraag over opgave "Dampkring"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.