Bij snaren is het zo dat er alleen staande golven kunnen bestaan waarvan de golflengte bij de lengte van de snaar past: Er moet precies een heel aantal halve golven op de lengte van de snaar passen. In formulevorm:
L = n·½·λ
(n=1,2,3…)
(Met L de lengte van de snaar en λ de golflengte van de staande golf). Bij een deeltje opgesloten in een doos gebeurt er iets soortgelijks. Alleen bepaalde golven zijn toegestaan namelijk díe waarbij er een heel aantal halve golven in het doosje past. Ook al zijn een trillende snaar en een opgesloten deeltje iets totaal anders, hun gedrag is wat dit betreft vergelijkbaar.
Opgave b
De mogelijke energiën die een deeltje kan hebben in een doos worden beperkt door de eis die er aan de golflengte van het deeltje wordt gesteld. Slechts bepaalde energiën zijn mogelijk. Hiervoor geldt
En = n2h2 / (8mL2)
Invullen van n=2, h =6,6261·10-34 Js, m = 9,1094·10-31 kg en L = 7,0·10-10 m geeft
Wanneer we in BINAS tabel 19 opzoeken met welke kleur licht een fotonenergie van 2,3 eV overeenkomt vinden we de kleur groen.
Opgave d
Ook in een atoom is er een beperkt aantal energieniveaus beschikbaar. Een lijnenspectrum ontstaat omdat alleen die kleuren licht die precies corresponderen met een overgang tussen de verschillende niveaus worden geabsorbeerd of uitgezonden. Bij een opgesloten deeltjes geldt hetzelfde: Bepaalde kleuren licht die overeen komen met een bepaald niveauverschil, worden geabsorbeerd en uitgezonden. Andere kleuren licht niet. Ook een opgesloten elektron heeft dus een lijnenspectrum.
Vraag over opgave "Deeltje in een doos"?
Hou mijn naam verborgen voor andere bezoekers
Sorry
: (
Als je een vraag wil stellen moet je eerst inloggen.
Eerder gestelde vragen | Deeltje in een doos
Op woensdag 6 feb 2019 om 20:11 is de volgende vraag gesteld Beste Erik,
Is het ook mogelijk om bij opgave c de E2 gewoon te delen met 4 om E1 te krijgen? Of is dit slordig en moet je dus de formule nogmaals gebruiken om E1 te berekenen?
Alvast bedankt!
Erik van Munster reageerde op donderdag 7 feb 2019 om 10:51 Zeker. Je mag hier ook gewoon E2 door 4 delen om E1 te berekenen. Is niet slordig mits je duidelijk opschrijft hoe je precies aan je antwoord komt.
Op zondag 25 nov 2018 om 20:43 is de volgende vraag gesteld Dag Eric, ik had een vraagje. Hoe weet je dat bij opgave B, N=2 ?
Erik van Munster reageerde op zondag 25 nov 2018 om 21:04 Dat staat in de opgave. Er staat “bereken E2”. Hiermee wordt bedoeld de energie (E) die hoort bij het tweede niveau dus N=2. Vandaar.